mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ulcerul duodenal
Index » Duodenul » Ulcerul duodenal
» Megaduodenul secundar

Megaduodenul secundar







Megaduodenul primitiv (congenital) apare ca urmare a unor tulburari embriologice, in urma per-meabilizarii acestuia, in perioada embrionara precum si prin agenezia plexurilor nervoase, Meissner si Auerbach. Ipostaza originii congenitale a bolii se sprijina pe urmatoarele argumente: ( chirurgie pediatrica):
- aparitia tulburarilor, inca de la nastere sau din copilarie;
- coexistenta cu alte malformatii digestive.


- existenta megaduodenului familial.

Megaduodenul secundar, afectiune foarte rar intalnita, este rezultatul unor dereglari neuro-vegeta-tive, ce au ca substrat o serie de afectiuni organice.



ETIOPATOGENIE
Cauzele ce concura la aparitia megaduodenului secundar sunt reprezentate de unele afectiuni precum colecistite, apendicita, tireotoxicoza, epilepsie, stenoze duodenale secundare, adenopatii si tumori periduodenale, de multe ori asociate cu alte malformatii biliare sau pancreatice.
Prin tulburarile neurovegetative sau compresiile pe care le exercita asupra duodenului se produce o dilatatie a lumenului acestuia ce devine permanenta (1).

ANATOMIE PATOLOGICA
Dilatatia lumenului duodenal poate fi segmentara, limitata la anumite portiuni (D-i, D2, D3) sau totala.
Duodenul apare dilatat, cu peretele subtiat (alteori ingrosat) uneori edematos, fara contractilitate, in raport cu momentul diagnosticului. De multe ori, megaduodenul se asociaza cu alte malformatii duodenale: duoden mobil, diverticuli mari sau multipli. Microscopic, se constata diminuarea stratului muscular, edemul mucoasei si, adesea, infiltrate sub-mucoase.

CLINICA
Simptomatologia este indelungata, polimorfa si nespecifica, manifestandu-se spre varsta medie de viata, reprezentata de (1,9):
- durereri epigastrice sau periombilicale postpran-diale, sub forma de tensiune sau asemanatoare cu cele din ulcerul duodenal, ce iradiaza in hipocon-drul drept, lombar drept, sau in fosa iliaca dreapta, in fazele avansate durerea devine permanenta;
- varsaturi frecvente ce apar, de obicei, in perioadele dureroase, unice sau repetate, ce se produc fara efort, cu alimente nedigerate, ingerate cu 1-2 zile inainte, cu mult mucus si putina bila ce spo-liaza organismul de factori nutritivi si electroliti, ajungand pana la casexie. Aceste simptome se amelioreaza in clinostatism.


Examenul obiectiv constata distensie abdominala si,o zona de matitate (cand duodenul este plin) sau de sonoritate si clapotaj, ce dispar dupa varsatura. Uneori poate apare subicter.

EXPLORARI PARACLINICE


Precizeaza diagnosticul.

- Radioscopia gastro-duodenala cu bariu, vizualizeaza duodenul dilatat sub forma unei pungi mari, cu ramurile in U, constituite de D2 si D3 care se alatura, fara contractii, ce nu isi mordifica forma, cu persistenta substantei de contrast, in duoden, timp de 6-l2 chiar 48 ore.
- Tubajul duodenal evacueaza o cantitate mare de lichid de staza, cu resturi alimentare, urmat de disparitia distensiei abdominale.
- Fibroduodenoscopia evidentiaza dilatatie si alungirea lumenului, congestia mucoasei, lipsa peri-stalticii si prezenta zonei de stenoza.

DIAGNOSTIC
Diagnosticul pozitiv se precizeaza pe baza simptomatologiei si explorarilor paraclinice.
Diagnosticul diferential se face cu ulcerul duodenal, diverticuli duodenali, hidropsul cular, pancreatita cronica si pseudochisturi pancreatice ce-falice.

TRATAMENT
Tratamentul medical se aplica in cazurile cu evolutie mai putin grava si consta in mese mici si frecvente cu alimente usor digerabile si neiritante pentru a diminua procesul de duodenita si administrare de analgetice. Decubitul ventral de 15 minute, la fiecare 2 ore amelioreaza fenomenele. De asemeni, infiltratia schnicului stimuleaza peristaltica si grabeste golirea duodenului (1, 9).
Tratamentul chirurgical se aplica in cazurile cu evolutie zgomotoasa sau cand tratamentul medical nu mai are rezultate si consta in anastomoze duodeno-jejunale in zona de declivitate maxima si in prelungirea lui D2 sau excluderea duodenului din circuitul digesti Cel mai corect tratament consta in descoperirea cauzei megacolonului si inlaturarea acesteia, pe cat posibil. Multiple procedee practicate, nu intotdeauna au dat rezultate.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Duodenul:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai