mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Traumatismele toracelui
Index » Chirurgia toracica » Traumatismele toracelui
» Epidemiologie

EpidemiologieTraumatismele toracice sunt extrem de frecvente atat pe timp de pace cat si pe timp de razboi. in timp de pace reprezinta intre 6-l0% dintre leziunile tratate in spitale. in S.U.A. traumatismele toracice sunt responsabile de cea 16000 de decese/an, reprezentand aproximativ 20% din totalul deceselor prin traumatisme, sau 8 decese la 100000 locuitori. Statisticile internationale indica o mortalitate de 15-30% prin traumatisme toracice din totalul deceselor prin politraumatisme (4, 18). in cazul traumatismelor toracice singulare, mortalitatea generala este de apoximativ 9% (39). Particularitatile anatomo-fizio-logice ale toracelui si organele pe care acesta le adaposteste explica gravitatea leziunilor traumatice toracice. impreuna cu abdomenul, toracele reprezinta partea cea mai expusa a organismului uman la actiunea agentilor vulneranti. Leziunile traumatice toracice pot conduce la insuficienta respiratorie si/ sau circulatorie acuta, care reprezinta a doua cauza de deces la bolnavii politraumatizati in perioada prespital si in perioada imediat internarii, dupa leziunile neurochirurgicale. De altfel, marea majoritate a traumatismelor toracice apar in contextul politrau-matismelor (80% dupa Beeson si Saegesser - 18) si mai rar singular. Cel mai afectat este sexul masculin intr-un raport de 3:1 fata de cel feminin.


Din punctul de vedere al leziunilor toracice specifice, majoritatea intereseaza peretele toracic (aproximativ 71% - Beeson s.a.). intr-o eluare realizata de North American Major Trauma Outcome Study (1987), pe un lot de 50 000 traumatizati, cuprinzand 15047 de bolnavi cu leziuni toracice (30,6%) se gaseste urmatoarea repartitie a leziunilor (18) (elul I).

Morbiditatea prin traumatisme toracice este de asemenea importanta, cu atat mai mult cu cat acestea afecteaza tineri, ducand la un puternic impact social. Aproximativ 15% dintre bolnavii cu traumatisme toracice necesita o interventie chirurgicala. in S.U.A. se apreciaza la cea 6 200 din 100 000 locuitori pe an numarul bolnavilor incapacitati prin leziuni toracice. in general, pe mondial se face o estimare a traumatismelor toracice, epidemiologia acestora fiind extrem de riata in raport cu tara si regiunea luate in discutie.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Chirurgia toracica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai