mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Carcinoidul bronsic
Index » Chirurgia toracica » Carcinoidul bronsic
» Tratament

Carcinoidul bronsic


Tumorile carcinoide ocupa locul al ll-lea intre cele mai comune tumori ale arborelui traheo-bronsic si reprezinta 0,5-1 % din tumorile cu origine bronsica (Shields). Au fost descrise initial in 1800 si denumite "Karcinoid" in 1907 de Obemdorfer datorita asemanarii cu cancerul bronho-pulmonar. Pana recent aceste tumori erau incluse in grupa adenoamelor bron-sice datorita evolutiei lor relativ benigne! Termenul de adenom bronsic a fost incorect pentru ca implica benignitate si crea impresia falsa a unei singure entitati patologice. in aceasta grupa au fost incluse: carcinoidul bronsic, adenomul bronsic de glande mucoase (bronchial mucous gland adenoma) carcinoidul muco-epidermoid, carcinom adenochistic (cilin-dromul) si tumora mixta a glandelor bronsice. Toate aceste tumori au fost grupate impreuna considerandu-se ca au caractere de benignitate, ceea ce s-a dovedit ulterior a fi fals (Pearson) (18). Dupa Sabiston adenoamele bronsice reprezinta 5% din neoplasmele pulmonare primare si se impart in doua mari grupe: tumori carcinoide si tumori ale glandelor bronsice. in prezent, desi au fost denumite si altfel: tumori cu celule Kultchitscky (KLT) sau carcinoame neuro-endocrine, termenul de tumori carcinoide ramane comun acceptat.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor