mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Traumatismele toracelui
Index » Chirurgia toracica » Traumatismele toracelui
» Chilotoraxul posttraumatic

Chilotoraxul posttraumatic







Reprezinta acumularea intrapleurala de limfa ca urmare a lezarii duetului toracic sau al unui afluent major al acestuia la pacientii traumatizati. Poate aparea in traumatismele toracice inchise (prin compresiunea toracelui, hiperextensia coloanei vertebrale) sau in leziuni de tip deschis (plagi).
Lezarea duetului toracic poate fi partiala sau totala. Poate fi si bilaterala (18).
Pana in 1988 Dulchavsky si colaboratorii au gasit publicate in literatura de specialitate doar 19 cazuri de chilotorax posttraumatic (citat de 15).
Rupturile canalului toracic duc la aparitia unui chilotorax drept cu instalarea unui sindrom de compresiune endotoracica cu agrare progesi. Duetul toracic contine o cantitate crescuta de grasimi si proteine, precum si limfocite si anticorpi, fapt care explica aparitia unui deficit nutritional si imunologic cu alterarea rapida a starii generale in absenta tratamentului adect. Chilotoraxul nu se infecteaza decat exceptional (2).


Clinic, pacientul prezinta dispnee progresi (in cazurile de acumulare lenta) sau insuficienta respiratorie acuta (in acumularile rapide).
Diagnostic. Lezarea duetului toracic nu apare uneori imediat evidenta. Radiografia toracica evidentiaza opacifierea hemitoracelui drept. Tomografia computerizata toracica comfirma prezenta lichidului pleural. Diagnosticul de certitudine este realizat prin punctia toracica (sau pleurotomie) care ecueaza lichid lactescent a carui analiza chimica evidentiaza trigliceride >110 mg% ml si lipide >30% (40). Limfo-grafia evidentiaza sediul leziunii ductale.
Tratament. Chilotoraxul traumatic poate fi tratat initial consertor, masurile generale fiind reprezentate de: repaus la pat; nutritie parenterala totala si administrare per os de trigliceride cu lant mediu; drenaj pleural cu aspiratie continua si instilatie de medicatie simfizanta.


Recent, Lindhorst (15) sublinia beneficiul terapeutic, in aceste cazuri, al ventilatiei mecanice, in special utilizand PEEP.
Indicatia chirurgicala se sileste cand debitul limfatic este > 1 500 ml/zi - o saptamana sau 500 ml/zi - doua saptamani (39).
Se indica ligatura duetului toracic supradiafrag-matic. Pentru evidentierea leziunii se injecta pre-operator 1,5 ml albastru Ens in sele limfatice de pe fata dorsala a piciorului.
Alte posibilitati chirurgicale:
- sunt pleuro-perjtoneal cu l Denver;
- pleurectomie si/sau aplicatii locale de bureti de fibrina;
- imtarea capatului distal in vena azygos;
- sutura termino-terminala a duelului toracic, ultimele doua riante sunt rar posibile.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor