mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Traumatismele toracelui
Index » Chirurgia toracica » Traumatismele toracelui
» Leziuni traheo-bronsice

Leziuni traheo-bronsice







Sunt relativ rare (incidenta de 1,5-3%) - (24) dar foarte grave si apar atat in traumatismele toracice deschise (plagi penetrante) cat si in cele inchise severe. Cand apar in contuzii, localizarea este la cea 2,5 cm de carina. in peste 80% din cazuri, pot aparea in asociere cu fracturile sternului. Pot fi complete sau incomplete, axiale sau circulare.
Etiopatogenie. in cazul contuziilor, leziunile traheo-bronsice apar frecvent in accidentele rutiere. Mecanismele de producere sunt reprezentate de urmatoarele:
- Compresiunea antero-posterioara violenta a toracelui. Datorita comprimarii si presiunii intrapleurale negative se produce deplasarea (distantarea laterala) a celor doi pulmoni, determinand aparitia fortelor de forfecare la nivelul carinei cu ruptura acesteia.
- Cresterea brusca a presiunii intratraheale in traumatismele toracice cu glota inchisa determina ruptura liniara a traheei.
- Efectul de forfecare produs de miscarea brusca a traheei in jurul unui punct fix (cricoid sau carina).


- Lovitura directa cu gatul in hiperextensie. Ultimile doua mecanisme conduc la leziuni ale
traheei cervicale (18).
Diagnostic. Leziunile traheo-bronsice pot fi intra-extrapleurale. in rupturile intrapleurale examenul clinic evidentiaza dispneea severa, stridorul, cianoza, hemoptizia, emfizemul subcutanat masiv, inclusiv mediastinal. Radiologia este putin utila in aprecierea leziunii, putand evidentia pneumotoraxul sau pneumo-mediastinul daca emfizemul subcutanat nu face neinterpreila imaginea. Cand se poate executa, bronhoscopia permite diagnosticul (este indicata atunci cand exista suspiciunea de ruptura traheo-bronsica). Un alt semn il constituie pierderea masi si continua de aer pe tubul de pleurostomie. Daca leziunea traheala sau bronsica este partiala, aceasta poate fi obliterata de mucus si tolerata de bolnav. Leziunile bronsice pot fi foarte greu diagnosticate, deseori fiind descoperite intraoperator. Rareori sunt bilaterale. Asocierea emfizemului mediastinal cu pneumotoraxul compresiv trebuie sa ridice suspiciunea de leziune traheo-bronsica. Radiologie se poate obser:
- Cervical se constata emfizem profund (zona de radiotransparenta de-a lungul fasciei preverte-brale determinata de aerul fuzat din mediastin).
- Ridicarea osului hiod (semn evidentiabil si clinic).
- Pneumopericard.
- Deviera sondei de intubatie endotraheale.
- "Caderea\" pulmonului implicat (apare in ruptura completa a unei bronhii principale).
- Atelectazie lobara.
Bronhoscopia este cel mai util examen in depistarea leziunilor traheo-bronsice inclusiv tardiv cand se poate asocia administrarea de albastru de me-tilen (evidentiaza fistulele traheo-bronsice). Bronho-grafia se poate utiliza atunci cand se suspicioneaza tardiv (bolnavul a supravietuit o perioada mai indelungata) leziuni traheo-bronsice partiale. Tomografia computerizata poate evidentia, la interl, stricturi bronsice sau granuloame bronsice. Datele de laborator nu sunt specifice, utila fiind mai ales gazometria, parametru important de detectie si eluare a insuficientei respiratorii.In rupturile traheo-bronsice extrapleurale se produce un pneumomediastin precoce, masiv. De obicei leziunile incomplete traheo-bronsice se prezinta tardiv cu atelectazie persistenta, stricturi sau stenoze traheo-bronsice cu supuratie pulmonara secundara (33).


Tratament. Cand se suspicioneaza o legiune traheala cervicala explorarea chirurgicala este obligatorie. Intubatia prealabila se impune si se poate realiza mai efi-cient cu ajutorul bronhoscopului. Alteori se impune direct traheostomia in vederea obtinerii suportului ventilator.In cazul leziunilor traheo-bronsice tratamentul este chirurgical, de urgenta, constand in toracoto-mie (postero-laterala) cu tentati de sutura, rezec-tie cu anastomoza sau chiar pneumectomie (prognosticul este prost in aceasta ultima situatie) in contextul intubatiei oro-traheo-bronsice, utilizand sonda cu dublu lumen in vederea ventilarii separate a celor doi pulmoni. Rupturile incomplete care nu intereseaza, de obicei mai mult de 1/3 din circumferinta dupa sutura, se vindeca fara stenoza. in unele situatii se utilizeaza proteze metalice bronsice pentru realizarea anastomozei (26, 32).In cazul nerecunoasterii unei leziuni traheo-bronsice, intubatia si utilizarea PEEP11 devin extrem de periculoase.
Antibioterapia este obligatorie, infectia fiind frecvent intalnita in aceste situatii.
Tratamentul consertor al leziunilor traheo-bronsice, rar indicat, se practica in:
- leziuni longitudinale reduse ale membranei tra-heale posterioare;
- leziune bronsica sub 1/3 din circumferinta bronhiei principale (pleurostomia, obligatorie, permitand reexpansionarea completa a pulmonului).



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor