mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Cancerul bronhopulmonar
Index » Chirurgia toracica » Cancerul bronhopulmonar
» CANCERUL PULMONAR

Cancerul bronhopulmonar


Incidenta cancerului bronhopulmonar (CBP) a crescut alarmant in ultimele decenii, in special in tarile dezvoltate din punct de vedere economic. Astfel, in prezent, CBP este principala cauza de deces, atat la barbati, cat si la femei, in Statele Unite ale Americii, unde se inregistreaza anual 100 000 cazuri noi la barbati si 50 000 la femei (Minna, 1991). Cele mai inalte rate de mortalitate prin CBP in lume se intalnesc in Marea Britanie, Finlanda, Austria, Africa de Sud. in ultima vreme sunt raportate statistici semnificative provenind din tarile Europei Centrale si de Est, care toate evidentiaza o crestere impresionanta a numarului de cazuri de CBP. In Romania CBP a marcat o crestere semnificativa a incidentei, ajungand pe primul loc la barbati si pe locul trei la femei (dupa cancerul de san si cel uterin). Daca in urma cu 20 ani lucrarile stiintifice evi-dentiau un raport barbati/femei de 9 la 1, azi raportul s-a modificat foarte mult, ajungand la 2/1. CBP este o tumora extrem de grava, pentru ca semnele clinice apar tardiv, multe cazuri evoluand asimptomatic o lunga perioada de timp. in momentul stabilirii diagnosticului, doar 1/3 din cazuri se gasesc intr-o faza terapeutic utila.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor