mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Transplantul renal
Index » Patologia chirurgicala urologica » Transplantul renal
» Consideratii farmacologice

Consideratii farmacologice







A. Leziunile de reperfuzare si deseuhle radicalilor liberi
Pentru modularea diferitilor factori ischemici sunt utilizati foarte multi aditivi, pe langa hipotermie si solutiile flush. Ischemia duce la degradarea ATP-ului la hipoxantina, iar prin degradarea cu hipoxantin-oxidaze (prezente in endoteliul scular) in cursul reperfuziei si reoxigenarii, se produce supraoxid O2\".
Acesti radicali pot induce formarea de radicali liberi de hidroxil OH\", care sunt extrem de toxici si pot rupe membrana celulara.In mod normal, complexul citocromoxidaza poate inlocui enzime cum sunt supraoxid-dismutaza si ca-talaza (SOD+CAT) pentru a elimina acesti radicali liberi si a elibera celule de toxine.
Datorita insa ischemiei, nu sunt suficienti si un titru de FRS (deseuri de radicali liberi) sunt necesari pentru prevenirea leziunilor dupa reperfuzare.
Astfel, este important sa se stie nu numai ce se intampla cu rinichiul in timpul stocarii la rece, ci si ce se intampla dupa reperfuzare.




Perioada cruciala este 0-2 ore dupa transtare.

Toledo-Pereyra (1987) considera leziunile de re-perfuzie ca fiind leziuni parenchimatoase secundare, cele primare datorandu-se ischemiei reci.
S-au facut numeroase incercari de prevenire a acestor leziuni.
1. ATP MgCh si Inozina
Sunt numeroase studii experimentale cu ATP MgCI2, AM1 MgCI2 sau Inozina ca aditivi predictori in solutia de racire sau perfuzare (spalare).
Acesti aditivi au imbunatatit microcirculatia post-reperfuzare si, consecutiv, regenerarea ATP-ului intracelular.
Este postulat ca acesti aditivi nu "incarca\" depozitele intracelulare de energie a celulelor renale, dar incetinesc degradarea resurselor de energie si suplimenteaza substratul imediat dupa reperfuzare, prevenind edemul celular al endoteliului selor intrarenale, reducand alte aspecte ale leziunilor de reperfuzie.
Cum am mentionat mai sus, hipotermia reduce, incetineste degradarea ATP indusa de ischemie de circa 20 de ori, adaugand ATP MgCI2 sau Inozina prin care acest proces este si mai incetinit, generand cantitati reduse de O2~, iar complexul cito-crom-oxidaza poate degrada eficient radicalii liberi.Imbunatatirea microcirculatiei post-transt a fost obserta cu perfuzia Belzer (continand ATP, MgCI2).


2. Blocantii canalelor de calciu

Sunt multe controverse asupra rolului calciului in celule dupa ischemie. Sunt studii asupra efectelor inhibitorilor si blocantilor de calciu in transt. Aceste efecte sunt benefice independent de fluxul sangvin si par sa activeze in conditii de stocare la rece a rinichiului.
Exemple de blocanti de calciu sunt: verapamil, nifedipina, dialtiazem.
Blocantii canalelor de calciu inhiba fosfolipazele induse de calciu. Aceste fosfolipaze pot declansa o cascada de reactii, care amplifica efectul distructiv al ischemiei.
Pretratamentul cu verapamil modifica raspunsul imun si reduce nefrotoxicitatea post-ischemie la ciclo-sporina.
Sunt studii ce evidentiaza o scadere a necrozei tubulare acute prin administrarea de blocanti ai canalelor de calciu, inainte de rescularizare si 2 zile postoperator (1, 3).




3. Prostaglandinele

Exista foarte multe discutii asupra rolului PG renale in recuperarea rinichiului ischemic. Bulkley (4) arata ca prostaglandinele au un rol primar in prognosticul raspunsului organismului la noxe, dar acest fapt nu este labil in cazul unui organ unic cum este rinichiul. in conditii fiziologice, functia renala nu este dependenta de sinteza PG, astfel ca inhibarea sintezei de PG la animale sau om NU induce modificari semnificative ale functiei renale.
PG au efect asupra rezistentei sculare renale, inhibitia lor produce reducerea fluxului sangvin renal, dar functia rinichiului este in general neafectata. Antiinflamatoarele nesteroidiene nu par sa afecteze semnificativ functia renala. Efectul scular al PG este depasit cu mult de alte mecanisme reglatoare, cum sunt cele ale tonusului adrenergic, secretia de renina, dopamina, adenozina. Se crede ca PG sunt responsabile de reglarea de finete a mecanismelor homeostatice necesare optimizarii functiei renale pe termen lung. Rolul sau in reglarile imediate cum este prezerrea renala, poate fi neglijabil. Klintmann a studiat 26 de allogrefe renale si
nu a putut evidentia rolul PG in reglarea fluxului sangvin renal.
Pe de alta parte, studiile preliminare efectuate de Bradley au aratat ca prostaciclina (Flolan) administrata la 5 donatori de rinichi - cadavru, (specific PGI2) au avut un puternic efect sodilatator (producand o crestere a fluxului sangvin renal si mentinerea ratei filtratului glomerular, precum si efecte inhibitoare asupra agregarii plachetare. Numai 2 din cei 5 recipienti au necesitat hemodializa in primele 5 zile dupa transtare. Supravietuirea gre-fonului la 3 luni a fost de 88%. Explicatia acestor rezultate contradictorii ar fi efectul PG asupra sistemului imun. Shelby (5) a studiat rolul PG in imuno-supresie la sobolani si a constatat ca celulele su-presoare splenice produc un raspuns mai scazut al recipientului la grefon prin PG.
PGE2 au un efect inhibitor asupra functiei celulelor T donate.
Este dificil de diferentiat modificarile induse de PG in prezerrea renala de cele imunologice.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala urologica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai