mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Transplantul renal
Index » Patologia chirurgicala urologica » Transplantul renal
» Terapia imunodepresoare

Terapia imunodepresoare







Agentii imunosupresori sunt utilizati in transtul organelor solide si a maduvei osoase. in ultimii 25 de ani au aparut o serie de medicamente imunosupresoare selective care au revolutionat evolutia pacientilor cu organe transtate.


1. Corticosteroizii

Sunt agentii imunosupresori frecvent utilizati in clinica. Diversele efecte antiinflamatorii ale gluco-corticoizilor potenteaza efectul imunosupresor. in primele 6 ore dupa administrarea de steroizi apare o scadere marcata a numarului de limfocite din sange. La om, se produce o redistribuire a limfo-citelor din spatiul intrascular in tesutul limfoid. Aproximativ 2/3 din limfocite - in special limfocite T, intra si ies din timentul intrascular spre organele limfatice - splina, madu osoasa, duetul toracic, ganglioni limfatici.
Glucocorticoizii produc migrarea celulelor T din spatiul intrascular in tesutul limfatic, mai putin a celulelor B. Mecanismul distribuirii limfocitelor consta probabil in alterarea fenotipului suprafetei celulelor ce produce aderarea la endoteliul scular.


O proprietate importanta a steroizilor este capacitatea de a inhiba citokinele (interleukina 1 si 6, factorul de necroza tumorala), transcriptia genetica si secretia de macrofage. Suprima producerea si efectele citokinelor de celulele T, care amplifica raspunsul limfocitelor si macrofagelor. Astfel, producerea si legarea interleukinei 2 de receptori este inhibata de glucocorticoizi. Steroizii blocheaza abilitatea macrofagelor de-a raspunde la semnale derite din limfocite, cum ar fi: factorul inhibitor al migrarii si factorul de actire al macrofagelor. Acest efect se afla la baza inhibarii marcate a reactiilor de hipersensibitate intarziata, obserte in utilizarea acestor agenti.
Steroizii au efect redus asupra productiei de anticorpi. Un efect aditional este suprimarea sintezei de prostaglandine.
Cate dintre mecanismele la nivel molecular prin care actioneaza glucocorticoizii au fost recent elucidate. La nivel subcelular sunt receptorii hormonali. Steroizii trec liber prin membrana celulara si se leaga de acesti receptori, in citoplasma formand complexe steroid-receptor. Aceste complexe trec in nucleu, unde se ataseaza AND-ului. Actioneaza asupra genelor actind sau inhiband parti din genom, influentand transcriptia ARN-ului specific mesager. Astfel intervine in reglarea diferentiata a sintezei de proteine.
Receptori citoplasmatici specifici pentru glucocorticoizi au fost identificati in limfocite, monocite, neutrofile si eozinofile. Grade diferite de densitate a receptorilor s-au gasit in diferite subpopulatii de celule limfocitare. Senzitivitatea acestor subpopulatii de limfocite este legata de densitatea receptorilor steroidieni din citoplasma. Mesagerii pot actiona prin inhibarea ADN, ARN, sintezei de proteine. Transportul de glucoza si de aminoacizi poate fi afectat.
Efectul cortizonului in prevenirea rejetului allo-grefelor este cunoscut de 40 de ani, cand s-a constatat prelungirea supravietuirii grefelor de piele la iepuri. in transtul de organe steroizii se utilizeaza in asociere cu alte medicamente. in doze mari sunt utile in rejetul de grefa, dar utilizarea lor prelungita produce efecte secundare cum sunt: hipertensiunea, cresterea in greutate, hiperglice-mie, ulcer peptic, hemoragii digestive etc. Creste sensibilitatea la infectii prin supresia efectului macrofagelor si neutrofilelor asupra microbilor. Rezultatele transtelpr se vor imbunatati prin utilizarea imunosupresoarelor specifice de rutina si reducerea sau chiar eliminarea utilizarii steroizilor.

2. Agentii antiproliferativi
Agentii antiproliferativi inhiba raspunsul imun prin prevenirea diferentierii si diviziunii limfocitelor imunocompetente dupa intalnirea acestora cu antigenii. Pot avea structura asemanatoare unor meoliti esentiali sau se combina cu componente celulare, interferand cu functia celulei. Aceste efecte sunt exercitate tardiv in cadrul ciclului celular, ativ cu alti agenti imunosupresori.


Methotrexatul

Este un antagonist al acidului folie, inhibitor al dihidrofolat-reductazei. Previne conversia acidului folie in acid tetrahidrofolic, care este necesar pentru sinteza AND, ARN si unor coenzime. Rata redusa a efectului imunosupresor ativ cu efectul toxic, permite utilizarea acestuia doar in transtul de madu.


Ciclofosfamida

Apartine clasei agentilor alkilanti. Acest medicament se combina cu azotul tertiar din purine si pirimidine, formand legaturi colente sile. Alki-larea AND-ului duce la replicarea deficitara a cromozomilor.
Ciclofosfamida actioneaza atat pe raspunsul imun umoral cat si pe cel celular. Limfocitele B par sa fie mai sensibile decat celulele T. Medicamentul este un potential inhibitor al formarii de anticorpi. Utilizarea este limitata de toxicitate.
Azathioprinul
Cunoscut si sub denumirea de Imuran a fost cel mai larg utilizat imunosupresor pana la introducerea ciclosporinei in 1983. Azathioprinul interfera cu sinteza de AND in limfocite.
Este desfacut in 6 mercaptopurina de glutha-tionul eritrocitar. 6-Mercaptopurina este convertita intr-o serie de nucleotide continatoare de mercap-topurine si care interfera cu sinteza de AND si ARN, continand poliadenilati. Sinteza si actiunea coenzimelor este intrerupta, aparand rupturi de cromozomi. Interferand cu mitoza, azathioprin-ul afecteaza diviziunea limfocitului T si B. Efectul antipro-liferativ nu este insa limitat la limfocite, aceasta contribuind la toxicitatea medicamentului.




Mycophenolat mophetilul

Cunoscut si sub denumirea de Cellcept (Laboratoarele Roche), este un derit semisintetic al unui antibiotic-acidul mycophenolic produs de o ciuperca. Utilizat recent in transtarea renala, are efect inhibitor al inozin-monofosfat dehidrogenazei (IMPDH), o enzima reglatoare a sintezei guanozin monofosfatului (GMP).
Proliferarea limfocitelor este dependenta de bio-sinteza purinelor. Pentru sinteza limfocitelor, nivelul nucleotidelor guanozinei si deoxyguanozinei trebuie sa aiba anumite lori. Un exces al acestor nucleotide inhiba proliferarea celulara. Aceasta reactie este mediata de inhibitia allosterica a ribonucleo-tid-reductazei. Inhibarea IMPDH, duce la depletia de nucleotide de guanozina. Limfocitele nu contin enzime de compensare a acestei depletii, reducerea activitatii ribonucleotid-reductazei duce la suprimarea sintezei de ADN. Mycofenolat mopheilul are antajul ca inhiba enzimele reparatoare de AND, producand rupturi cromozomiale-unele cu efect mu-tagenic. Deoarece mycophenolat mofetilul inhiba o
enzima implicata in biosinteza purinelor, nu are efect direct pe AND. Depletia de GTP inhiba transferul de fucoza si manoza in glicoproteine, unele din ele fiind molecule de adeziune. Prin acest mecanism interactiunea celulo-celulara este afectata -unele glicoproteine sunt sensibile la depletia de GTP; acest mecanism este responsabil de inhibitia aproape completa a formarii de anticorpi anti-celule B de catre mycophenolat mofetil. Formarea de anticorpi de catre limfocitele B umane actite poli-clonal este aproape complet inhibata de mycophenolat mofetil. Nu produce depletia GTP-ului din neutrofile, astfel ca nu afecteaza cresterea lor, abilitatea acestor celule de-a produce superoxizi si de a ucide bacterii.


Mizoribine

Mizoribine (Bredine) este un antibiotic izolat din culturi filtrate de Eupenicillium brefeldianum. Are efect intens supresor asupra cresterii limfocitelor. Este meolizat intr-o forma acti - mizoribin 5 monofosfat (MZ-5-P) de adenozin-kinaza. Acest produs inhiba sinteza de GMP din inozin-monofosfat (IMP). Se produce o inhibitie a sintezei de ADN. MZ-5-P este defosforilat intracelular si paraseste celula cand nivelul extracelular scade. Actiunea mizoribinei depinde de prezenta continua intra-celulara a acestuia. Inhiba trecerea din faza G1 in faza S a ciclului celular. Proliferarea celulelor T si B este suprimata, desi efectul mizoribinei nu se limiteaza la aceste celule. MZ-5-P inhiba mecanismele reparatoare ale AND-ului, ceea ce exlica prezenta rupturilor cromozomiale la celulele tratate cu mizoribine. Acest agent imunosupresor prezinta siner-gism cu ciclosporina si cu tacrolimus si este mai usor de suportat decat azathioprina.


Brequinarul sodic

La origine utilizat ca antimeolit in cancer, actioneaza prin abilitatea de-a inhiba necompetitiv activitatea enzimei dihidro-orotat dehidrogenaza. Aceasta enzima catalizeaza conversia dihidro-oro-tat-ului in orotat implicat in sinteza pirimidinelor. in prezenta brequinar-ului nucleotidele precursoare ale uridin-trifosfatului (UDP) si citidin trifosfat CTP), sufera o depletie si sinteza de ADN si ARN este inhibata.
S-a constatat ca brequinar-ul inhiba citidin-dea-minaza, care converteste citidina in uridina. Citidina combinandu-se cu brequinar-ul complementeaza efectele antimeolice ale medicamentului. Celulele sunt mult mai sensibile la brequinar in cursul fazei active, proliferative a raspunsului imun, cand sinteza de AND si ARN sunt la nivelul maxim. Brequinar-ul inhiba diferentierea celulelor B umane in piasmocite secretoare de IgM, indusa de inter-leukina 6. Are actiune aditi cu ciclosporina. Are un grad de toxicitate, efectul sau nefiind limitat la limfocite.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala urologica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai