mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile osului
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Tumorile osului
» Sarcomul ewing

Sarcomul ewing







Se mai numeste si reticulosarcomul Ewing. Este cea mai frecventa tumora osoasa maligna a tinerilor dupa osteosarcom. Apare inainte de 30 de ani cu frecventa maxima in decada a doua de viata. Tumora se intalneste exceptional la negrii.
Se localizeaza in ordinea frecventei la nivelul centurii pelviene, femur, tibie, peroneu, coaste, hu-merus. intotdeauna localizarea pe oasele lungi este meta- sau diafizara.
Simptomatologia clinica este necaracteristica, cu dureri a caror elutie este capricioasa, uneori putand aparea o tumefactie a partilor moi cu sau fara inflamatie locala.
Examenul radiologie este caracteristic, prezentand o osteoliza intinsa, rau delimitata ce distruge corticala osoasa. Reactia periostala este importanta, plurilamelara, cu invazie in partile moi, cu aspect caracteristic de "bulb de ceapa\" (. 12).
Extensia la distanta se face pe cale hematogena si da metastaze pulmonare, osoase si cerebrale, sau pe cale limfatica in ganglionii limfatici si regionali.

Macroscopic apare ca o tumora osteolitica a osului, ce invadeaza partile moi, cu aspect ence-faloid, de culoare gri-albicioasa, cu limite neprecise si remanieri necrotice importante. Microscopic se observa o proliferare monomorfa de celule rotunde dispuse in gramezi precum caviarul. Stroma este fina cu fibre de reticulina si vascularizatie abundenta.
Tratamentul are ca pit central radioterapia, sarcomul fiind sensibil la radiatii in doze de 30-40 de razi. Chimioterapia este de asemenea eficace si se practica atat pre- cat si postoperator. Tratamentul chirurgical consta in rezectii segmentare si reconstructii cu proteze modulate sau grefe osoase (7, 12).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor