mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile osului
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Tumorile osului
» Osteosarcomul parosteal

Osteosarcomul parosteal





Se intalnesc in unele carti sub denumirea de sarcom parosteal osifiant sau osteosarcom juxta-cortical.
Reprezinta 1 pana la 5% din tumorile primitive ale osului ce apar la adultul tanar (20-30 de ani), cu extreme intre 11 si 64 de ani. Repartitia pe sexe este egala.
Localizarea de electie este diafizo-metafizara, si extrem de rar diafizara pura, cu o frecventa de peste 65% in jurul genunchiului (54% extremitate inferioara femur, si 11% extremitate superioara ti-bie).
Semnele clinice sunt sarace la inceput, deoarece evolutia este lenta. Cel mai frecvent se prezinta ca o tumefactie locala juxtaarticulara jenanta prin volum. Foarte rar da compresie.
Examenele biologice nu prezinta modificari specifice.
Examenul radiologie arata o imagine densa, omogena, cu contur regulat arciform sau policiclic, localizata pe metafiza, cu baza sesila de imtare. Nu prezinta reactie periostala sau triunghi Codman. Tumora se dezvolta in afara conturului osos, iar invadarea spongioasei si a medularei prin efractie este dificil de decelat pe radiografie, dar se face cu usurinta pe tomografia computerizata
(. 9).
Diagnosticul diferential se face cu condrosar-comul juxtacortical, exostoza osteogenica, cordonul periferic, miozita osifianta, osificarile posttrauma-tice.
Tratamentul este eminamente chirurgical, radio-si chimioterapia nefiind eficiente. Rezectia se efectueaza oncologic, in bloc, impreuna cu traiectul de biopsie. Nu se va practica rezectia marginala. Amputatia este rezervata cazurilor cu recidive locale. Tratamentul corect efectuat are o rata de supraetuire de peste 10 ani in 80% din cazuri.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor