Tumorile osului
Index
»
Patologia chirurgicala ortopedica
»
Tumorile osului
»
ALTE TUMORI DE ORIGINE HEMATOPOIETICĂ
Tumorile osului
Teoria genetica initiata de Muller (1930) si Mattran (1940), reluata si extinsa in ultimul deceniu in multe centre de cercetare, pare a fi teoria care se apropie cel mai mult de realitatea fenomenului de oncogeneza.
Oricare ar fi teoriile de aparitie si dezvoltare a fenomenului neoplazic ele sunt legate statistic si de anumiti factori predispozanti si favorizanti.
Ereditatea este incriminata in dezvoltarea unor anumite tipuri de tumori. Sunt cunoscute unele oncotipuri cum ar fi boala exostozanta multipla (boala Ombredanne) sau in condromatoze in care transmiterea are caracter genotipic.
Configuratia endocrina a unor bolnavi poate de asemenea influenta evolutia tumorilor. Se cunoaste rolul antiblastic al hormonilor corticosuprarenali, retrohipofizari sau epifizari pe tumori deja constituite, sau dimpotriva hormonodependenta acestora.
Traumatismul repetat pare a exercita un rol iri-tativ in microderanjamente trabecuiare si hemoragii intraosoase de unde pornesc stimulii nociceptivi ce determina aparitia tulburarilor celulare. Principalele criterii de apreciere clinica a unei tumori osoase sunt: varsta, sexul si localizarea. Pe baza acestor elemente se poate deja orienta diagnosticul spre o anumita categorie de tumori.