Luxatii
Index
»
Patologia chirurgicala ortopedica
»
Luxatii
»
Luxatiile piciorului
Luxatii
Modificarea permanenta a raporturilor dintre extremitatile osoase articulare, in sensul pierderii contactului normal dintre ele, defineste luxatia. Aceasta poate fi completa sau pur si simplu luxatie, cand pierderea contactului dintre suprafetele articulare este totala, si luxatia incompleta sau subluxatie, cand mai persista un contact redus intre ele.
in cazul unor diartro-amfiartroze (simfiza pu-biana, articulatia acromio-claviculara), luxatiile poarta numele de disjunctii, iar in cazul sinartrozelor (suturile oaselor craniene) si sindesmozelor (articulatia tibioperoniera inferioara) luxatiile se numesc diastaze.
Obisnuit luxatia este traumatica si survine brusc pe o articulatie sanatoasa, mai rar luxatia este patologica, aparand lent, in urma unor afectiuni articulare premergatoare (tuberculoza, tabes, poliomielita).
Luxatiile sunt congenitale, cand apar in urma unor malformatii ale suprafetelor articulare (exemplu: luxatia congenitala de sold).
Luxatiile traumatice devin inveterate cand repunerea a fost amanata sau neglijata, sunt ireductibile, cand nu mai pot fi reduse decat pe cale sangeranda si recidivante sau habituale, cand se repeta dupa eforturi si miscari minime, reducan-du-se tot asa de usor