mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile osului
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Tumorile osului
» Condroblastomul

Condroblastomul







Este o tumora cartilaginoasa rara, aproximativ 2,5% din totalul tumorilor benigne, ce contine con-droblasti care secreta o substanta condroida.
Varsta medie de aparitie este cuprinsa intre 10 si 25 de ani cu o predominanta masculina in 2/3 din cazuri. Se localizeaza epifizar sau metaepifizar pe oasele lungi in apropierea cartilajelor de crestere.
Examenul clinic se traduce prin dureri, tume-factii locale, redori articulare si fracturi pe os patologic.
Examenul radiologie arata leziuni de tip geodic, de dimensiuni mici, regulate cu o condensare periferica moderata. Diametrul este cuprins intre 2 si 6 cm. Sediul este epifizar in vecinatatea cartilajului de conjugare.
Examenul macroscopic arata o formatiune lobu-lata de 1-6 cm, de consistenta renitenta, cu extensie in partile moi. Pe sectiune este de culoare albicioasa sau rosiatica cu insule cartilaginoase, zone calcificate si zone chistice in periferie.


Microscopic se obser condrocite in plaje cartilaginoase.

Diagnosticul diferential se poate face clinic cu afectiuni inflamatorii ale articulatiilor, cu traumatisme articulare, iar radiologie cu un fibrom condro-mixoid, un encondrom sau chist osos solitar.
Boala poate evolua in puseuri, pot aparea recidive locale dupa un tratament chirurgical neadect, dar transformarea maligna este exceptionala.
Tratamentul este chirurgical pentru formele superficiale si consta in chiuretaj simplu (3) sau chiuretaj si plombaj cu sau fara cauterizare termica (crioterapie) sau chimica (cu fenol, alcool sau solutie alcalina hipertona) si rezectie in anumite localizari particulare (coaste). in formele centrale greu accesibile chirurgical se poate face un tratament consertor radioterapie.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor