mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Tumori maligne
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Tumori maligne
» Alte sarcoame

Alte sarcoame


Share

Mult mai rare, ca frecventa, au fost descrise si alte sarcoame la nivelul stomacului.


Fibrosarcomul

Are originea in tesutul gastric de sustinere, cu punct de plecare in submucoasa. Este localizat, de obicei, in antru, sesil sau pediculat, fara extensie intra- sau extragastrica si poate ajunge la dimensiuni mari, cu ulcerarea mucoasei. Histopatologic, este format din celule alungite (fuzocelular) sau sferice (globocelular) (47,56).


Fibroliposarcomul

Este alcatuit din celule lipoblastice si fibroblas-tice, evolueaza lent si ajunge la dimensiuni mari, cu ulceratii si necroze, producand hemoragii. Tratamentul chirurgical este singurul indicat, cu rezultate incerte (56).


Liposarcomul

Are origine in tesutul adipos din submucoasa si este format din celule fuziforme, cu nudei excentrici si hipercromatici si cu citoplasma eozinofila si cu vacuole. Pana in 1987, au fost reportate numai 4 cazuri de liposarcoame (56).

Hemangiopericitomul

Prone din proliferarea celulelor periferice (peri-citele Rougiet), in afara membranei bazale, formand o tumora cu multiple capilare normale. Se pot localiza si in alte regiuni ale corpului (in special retroperitoneal). in 10% din cazuri se pot maligniza si invadeaza ganglionii regionali (6, 10, 47, 57).
Manifestarile clinice constau in sangerari repetate, de volum variabil, exteriorizate sub forma de hematemeze si melene si urmate de anemie.
Tratamentul este chirurgical si consta in rezectie gastrica cu extirparea ganglionilor regionali. in tumori de volum mic si pediculate, tinand cont de puterea slaba de malignizare, unii autori recomanda enucleerea tumorii. Dupa rezectii s-au citat recidive locale frecvente.


Sarcomul Kaposi

Boala cu manifestari, predominant, cutanate afecteaza si scerele in aproximativ 10%, cele mai multe, fiind localizate in tractul digestiv, dar mai rar gastric (47).
De obicei, leziunile sunt multiple, localizate sub-mucos, alcatuite din celule alungite, endoteliale, adventiciale, histiocite, fibroblasti si limfoide, cu focare hemoragice si depozite de hemosiderina in jur._In contextul sindromului de deficit imunitar (AITS/HIV) s-a observat o crestere a asocierii incidentei leziunilor cutanate de sarcom Kaposi. Probabil ca, in itor, sarcomul Kaposi cu localizare


gastrica, va fi mai frecvent. Dupa Kubonishi (cit.de 57) pacientii cu leucemie cu celule T sau limfoame cu rus tip I (HTLV-l) vor dezvolta si un sindrom Kapossi. Rezectia gastrica larga distala, sau gas-tro-esofagotomia proximala sunt performante pentru tratament.


Schwanomul malign (neurofibrosarcom)

Schwanomul este o tumora de origine ecto-dermica, ce se dezvolta din teaca Schwann, in 90% din cazuri fiind benigna. in cazul celor maligne, evolutia este de tip sarcomatos, fapt pentru care a fost inclus in categoria sarcoamelor (60).
Bolnavul acuza dureri epigastrice, tumora creste rapid, ulcereaza mucoasa, produce sangerari, se palpeaza in epigastru, invadeaza peretele si organele vecine si produce metastaze scerale.
Diagnosticul se sileste prin endoscopie cu biopsie sau prin laparotomie si examen extempo-raneu.
Tratamentul consta in rezectie radicala, asociata, uneori cu rezectii de organe vecine si de metastaze, dar rezultatele sunt slabe, supraetuirile fiind limitate.Tipareste Trimite prin emailloading...Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai