mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumori maligne
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Tumori maligne
» Diagnostic diferential

Diagnostic diferential





Diagnosticul diferential se face cu alte afectiuni gastrice.In faza de debut se exclud gastritele, ptoza gastrica, ulcerul gastric, cirozele hepatice si afectiunile biliare cu rasunet gastric.In perioada de stare, se iau in discutie tumorile benigne gastrice, tumori hepatice, culare, de colon transvers, epiploon, pancreas, splenomega-lia, fitobezoar, precum si alte neoplazii maligne.

Forme cliniceIn functie de localizarea si predominenta simpto-melor, cancerul gastric evolueaza sub mai muie forme clinice, de multe ori inselatoare ce intarzie diagnosticul.

Forme anatomo-clinice
- Cancerul antropiloric are cea mai frecventa localizare (60%) si ajunge sa invadeze, rapid, orificiul piloric. Evolueaza cu dureri, dispepsie si varsaturi tardive, ajungand la stenoza pilorica si cla-potaj. Tumora apare tardiv, prezinta dureri la palpa-re si impastare epigastrica. Examenul radiologie arata lacuna, adeseori, ulcerata si intarzierea evacuarii gastrice (. 8). Fibrogastrocopia edentiaza tumora si permite biopsia.
- Cancerul cardio-tuberozitar este mai rar (15%), iar diagnosticul este dificil (59, 60). Evolueaza cu disfagie, regurgitatii sau varsaturi imediate dupa ingestia de alimente si uneori hematemeze, fara a putea palpa tumora. Radioscopia eso-gastrica, in Trendelenburg, pune in edenta staza esofagiana, prezenta lacunei si refluxul gastro-esofagian al tumorii prin infiltrarea cardiei (. 9, 10). Fibrogastro-scopia este de ajutor in precizarea diagnosticului.
- Cancerul fetelor stomacului si al curburilor, evolueaza cu semne sterse si o mare latenta clinica ceea ce intarzie diagnosticul. Tumora se palpeaza tardiv, in epigastru. Radiologia edentiaza lacuna sau ulceratia (. 11, 12) iar endoscopia este examenul de electie.
- Unita plastica (schirul gastric) invadeaza precoce orificiile, infiltreaza peretii si ingusteaza lu-menul gastric (. 13). Senzatia de satietate precoce si varsaturile, la care se adauga impastarea epigastrica, sunt semnele frecvente. Tranzitul baritat arata ingustarea stomacului, rigiditatea peretilor, stergerea pliurilor si absenta peristalticii.

Forme simptomatice
- Forma anemica, se caracterizeaza prin instalarea precoce a unei anemii de tip feripriv, ca urmare a sangerarilor mici si repetate, cu aparitia tardiva a semnelor de impregnare neoplazica.
- Forma dispeptica evolueaza cu semne de imprumut ale altor gastropatii sau a unor afectiuni he-patobiliare, urmate de scadere ponderala si astenie.
- Forma gastralgica este urmarea unui ulcer care s-a malignizat sau a unui cancer ce invadeaza organele vecine, in special pancreasul. De multe ori metastazele apar precoce.
- Forma febrila este mai frecventa la tineri, evolueaza cu stari subfebrile ca urmare a necrozelor tumorale si rezorbtiei de pirogeni si prezinta metastaze precoce.


- Forma casectica apare in stadii avansate de boala.

Evolutie
Evolutia spontana a bolii este progresiva, timp de 6-24 luni, cand se instaleaza toata simptomatologia. Tumora dene palpabila, invadeaza organele vecine si apar metastazele, ajungand la casexie, la complicatii si invazia organelor vecine.
ComplicatiiIn cadrul complicatiilor evolutive, se descriu:


- sangerari reprezentate prin hematemeze si melene;

- stenoze pilorice cu instalarea varsaturilor tardive, sau ale cardiei cu accentuarea disfagiei si regurgitatiilor;
- perforatii in peritoneu liber, cu peritonite generalizate, sau in organe catare cu instalarea de fistule interne sau parenchimatoase cu aparitia de abcese;
- flebite ale membrelor pelne, pileflebite sau flebite ale venelor intrahepatice si suprahepatice;


- metastaze la distanta.

Prognostic
Prognosticul bolii ramane grav datorita simptomatologiei insidioase, depistarii in faze tardive (de cele mai multe ori inoperabile) si slabei eficacitati a metodelor terapeutice adjuvante.
Numai diagnosticul bolii, in faze incipiente, prin screening al populatiei cu risc, sau programat, asa cum se practica in Japonia, conduce la descoperirea de cancere superficiale (early cancer) - care
a crescut procentul de la 3,8% in 1995 la 34,5% in 1966, ajungand la peste 40% in 1990 cu supraetuiri de peste 90% la 5 ani. Desi costul metodei este ridicat, eficienta ei, prin supraetuirile obtinute, merita efortul.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai