mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumori maligne
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Tumori maligne
» Tratament adjuvant

Tratament adjuvant





Radioterapia s-a aplicat atat pre cat si post-operator fara a obtine rezultate deosebite, in supravietuire.
- Radioterapia preoperatorie a fost indicata in scopul obtinerii unei reduceri a masei tumorale care sa permita o mai buna rezectie.
- Radioterapia postoperatorie pare sa aiba o mai buna eficacitate, dupa indepartarea tumorii, fara insa a se dovedi superioara intrucat cancerul gastric este recunoscut ca fiind radiorezistent. Dozele sunt de ordinul a 40-50 Gy, in zona epigas-trica, orientate de clipuri metalice aplicate intraope-rator. Rezultate mai bune s-au obtinut prin folosirea accerelatoarelor lineare cu eliberarea de fotoni de 10 MV sau mai mult, concomitent cu administrarea de radiosensibilizante de tipul 5-Fu sau cisplati-nului. Dezantajul consta in iradierea organelor vecine urmata de complicatii.
- Radioterapia peroperatorie aplicata de Abe, in anii \'60 (1), consta in iradierea directa a patului tu-moral sau a resturilor tumorale macroscopic. Antajul consta in faptul ca permite un supradozaj, pe un focar tumoral, fara iradierea organelor vecine. Doza unica de 28-30 Gy, pe regiunea celiaca a crescut supravietuirea la 83,5% pentru stadiul II, 62,3% pentru stadiul III si 14,7% pentru stadiul IV la 5 ani, fata de 0-61,8% in iradierea externa postoperatorie (1,35).
Chimioterapia in cancerul gastric a cunoscut o dezvoltare mai mare in ultimii 10 ani, gratie unor protocoale agresive (31). Justificarea chimioterapiei consta in faptul ca, chiar in situatia unor rezectii gastrice curative, exista posibilitatea diseminarii de celule neoplazice in tot organismul. Ea se poate
aplica sistemic sau regional, preoperator (neoadju-nta) sau postoperator (adjunta), cu unul (mono-chimioterapie) sau mai multe droguri (polichimio-terapie), singura sau in asociere cu radioterapia.
Cancerul gastric pare sa fie mult mai sensibil la chimioterapie decat cel colo-rectal.
- Monochimioterapia, s-a aplicat, initial, cu un singur drog cele mai utilizate fiind 5-fluorouracilul (5-Fu), Doxorubicina, Mitomicina C, Cisplatinul cu raspuns de peste 20% si mai putin Metotrexatul, ciclofosfamida, Carboplatina si Germciina al caror rezultat a fost inferior (sub 10%). Pentru cresterea eficacitatii s-au asociat modulatori de tipul acidului folinic.
- Polichimioterapia foloseste asociatii de droguri de tipul 5-Fu + Adriamicina + Mitomicin C (FAM), 5-Fu + Adriamicina + Metrotrexat (FAMTX), Etoposid + Adriamicin + Cisplatin (EAP), Epirubicin + Cis-platin + 5 Fu (ECF), Etoposid + acid folinic + 5-Fu (ELF) a caror eficacitate s-a dovedit crescuta fata de monoterapie. Chimioterapicele de generatia II -FAMTX, EAP, ECF sunt mai eficace decat cele de generatia I (FAM), in schimb EAP are o toxicitate mai mare. Perfuziile intravenoase, la fiecare 21 zile, in 8-21 serii, au obtinut un raspuns de 40% din care 10% cu remisiuni complete si au imbunatatit supravietuirea, dupa diverse statistici (31, 35).
- Chimioterapia regionala intraperitoneala, este o asociere logica la chimioterapia sistemica si este indicata in cazurile in care tumora a depasit se-roasa gastrica, in rezectii gastrice tip R2 ca si in carcinomatoza peritoneala. Cele mai folosite droguri sunt Mitomicina C, Cisplatinul si 5-Fu fara a obser nici o imbunatatire a supravietuirilor (21).
- Chimioterapia intraperitoneala cu hipertermie la 43-45°C este inca in faza de studiu clinic. Se face dupa interventia chirurgicala cu Mitomicina C, Etoposide si Cisplatin. Yonemura (70) a obsert 40% raspuns din care 19% remisiuni complete cu o supravietuire de 43% la un an si 11% la 5 ani.
- in stadiile ansate, inoperabile sau cu metastaze, s-au folosit chimioterapice de generatia II, ca tratament simptomatic, fara beneficii privind supravietuirea.
- Chimioerapia neoadjunta cu droguri din generatia II pare sa ofere posibilitatea unor rezectii cu viza radicala, pacientii devenind operabili in 90% din cazuri, cu o rezecabilitate corecta de aproximativ 60% (21,35).In ultimii ani, s-au descoperit noi chimioterapice (Irinotecal, Docetaxel) eficace in cancerul gastric, ce par sa creasca rata de vindecare in cancerele incipiente.
Asocierea radio- cu chimioterapia atat pre- cat si postoperator pare sa imbunatateasca rezultatele.


Supravietuirea

Supravietuirea, in cancerul gastric depinde de o serie de factori mentionati mai jos.In raport de zona geografica, supravietuirea globala la 5 ani este de 90% in Japonia (37) ajungand la 99% in in No si 73% in N+ si de 30-70% in Europa ajungand la 20% in N+ mai scazuta in tarile nordice si Europa de Est (45).In functie de diametrul tumorii, s-au inregistrat supravietuiri de 80% in tumori cu diametrul sub 2 cm (46).In raport de inzia ganglionara, daca se ignora infiltrarea tumorala, supravietuirea ajunge la 70% in pN0, 35% in pNi si 15% in pN2.
Radioterapia peroperatorie a crescut supravietuirea la 83,5% in stadiul li, 63,3% in stadiul III si 14,7% in stadiul IV, la 5 ani, fata de 0-60% in iradierea externa postoperatorie (1, 35).
Chimioterapia sistemica face ca supravietuirea sa ajunga la 40% la 5 ani, iar cea intraperitoneala cu hipertermie la 43% la un an si 11% la 5 ani (31, 35, 60).In rezectii gastrice simple, sau in cazul prezentei metastazelor, supravietuirea este nesemnificati.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai