mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumori maligne
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Tumori maligne
» Explorari paraclinice

Explorari paraclinice







Explorarile paraclinice detin rolul major in precizarea diagnosticului de cancer gastric.
Laboratorul orienteaza spre diagnosticul de cancer gastric, pe baza unor explorari hematologice si biochimice.
- viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este crescuta, fara a fi un semn patognomonic;
- anemia microcitara, hipocroma, feripri este importanta, intrucat ea este prezenta si in formele incipiente, ca urmare a pierderilor mici si repetate de sange;
- testul "hemocult\", (hemoragii oculte in scaun) prezent si in alte sangerari digestive, poate orienta medicul spre investigatii suplimentare;
- chimismul gastric evidentiaza hipo- sau anaci-ditatea, cu prezenta germenilor microaerofili (Boas-Oppler) iar citologia din sediment (dupa centrifugare) poate descoperi prezenta de celule atipice;


- markerii tumorali ( mai departe). Examenul radiologie cu bariu, al stomacului, a
fost si ramane, in multe cazuri, explorarea de baza, in toate formele de cancer, cu conditia sa fie facut de un radiolog experimentat (51).In formele incipiente, superficiale, datorita limitarii procesului neoplazic de straturile superficiale, examenul baritat se face in strat subtire si cu dublu contrast,- putand evidentia zone rigide ale mucoasei sau mici ulceratii superficiale.Tehnica examinarii consta in administrarea de sulfat de bariu cu densitate mare, amestecat cu bicarbonat de sodiu pentru dublu contrast, simethicon (pentru dispersia gazului) si glucagon (induce gastropareza).In formele vegetante, imaginea radiologica este reprezentata de "lacuna\" (. 5), cu diverse localizari, cu neregularitati (semiton) la periferie, nemobi-lizabila, ce ramane fixa la examinarile ulterioare.

Formele ulcerate se caracterizeaza prin prezenta "nisei\" (. 6) cu dimensiuni ample, largi, dezvoltata in interiorul peretelui gastric, ce infiltreza peretele si cu pliuri gastrice divergente ce o diferentiaza de nisa ulceroasa.
Cancerul infiltrant diminua supletea peretelui gastric ce anuleaza peristaltica in zona respecti ("scandura care pluteste\") sau poate retracta si ingusta stomacul sau orificiile acestuia (. 7). in cazul extinderii realizeaza tipul de "linita plastica\".
Endoscopia cu biopsie este examenul cel mai performant pentru diagnosticul de cancer gastric, fiind indicata pentru depistarea in masa (screening) depistare individuala si monitorizarea persoanelor cu risc. in plus, endoscopia poate deveni si o metoda terapeutica.
Ea trebuie avuta in vedere in toate cazurile in care, bolnavii prezentati la consultatia medicala, prezinta semnele de mai sus. Prin aceasta metoda japonezii au reusit sa descopere cancer incipient (early cancer) in 40% din cazurile de cancer gastric.


Aspectele endoscopice de cancer apar sub forma de (42):

- polipi adenomatosi (2-l1%) dezvoltati de obicei, pe o gastrita atrofica (80%), unici sau multipli, cu risc de malignizare daca diametrul depaseste 2 cm. Polipii hiperplastici si glandulo-chistici au un risc mai mic (7%) de malignizare (36). Biopsiile multiple pot evidentia benignitatea sau malignitatea leziunii, in cazul unui polip solitar (sau 2-3 polipi) cu baza mica de imtare se poate face electrorezectia endoscopica pana la seroasa. Daca nu exista inzie in muscularis mucosae, bolnavul fi urmarit periodic. in caz contrar se recomanda interventia operatorie;
- ulceratii ale mucoasei cu margini estompate sangerande si rigide, cu pliuri divergente in jur, din care se vor lua fragmente (din margini si din fundul ulceratiei) pentru examen histopatologic ce are o sensibilitate de 96%;
- infiltratii ale mucoasei, greu de identificat. in cele localizate, mucoasa apare ridicata, ondulata si ingrosata cu limita neta fata de zona normala. in stadii ansate, stomacul este rigid, nu se dilata, fara peristaltica cu ulceratii superficiale si placarde alb-galbui. Datorita infiltrarii, biopsia este dificila;
- asociere de ulceratii de dimensiuni riabile cu tumori de vecinatate si hipertrofia pliurilor, caracteristice pentru limfoame. Cercetarea Helicobacter pilory este obligatorie;
- mici tumorete rosii, localizate in special, in zona fundica, pe fondul unei gastrite atrofice, se intalnesc in carcinoide;
- noduli submucosi, cu baza larga, ulcerati in rf, caracteristici pentru leiomiosarcoame si schwa-noame, cu biopsii, adesea negative.In tumorile mici, sub 2 cm diametru, se incerca electrorezectia lor, pana in zona sanatoasa cu excizia bazei si examen histopatologic.In cancerul superficial, endoscopia permite evidentierea leziunilor, ce au fost clasificate in 3 tipuri ( anatomia patologica si . 1).


Ecoendoscopia ofera date importante in tumorile infiltrative, apreciind profunzimea si intinderea acesteia. Minisonda de ultrasonografie se introduce prin fibrogastroscop si se exploreaza tumora si zonele limitrofe. Cancerul apare, de obicei, ca o zona hipoecogena ce se delimiteaza de straturile cu ecogenitate normala, aratand profunzimea la care ajunge tumora si extensia acesteia precum si existenta adenopatiei de vecinatate, putand face o mai corecta stadializare TNM (72, 73).
Ecografia abdominala transparietala nu are loare decat in formele ansate, unde poate evidentia o masa tumorala gastrica si prezenta metastazelor hepatice.
Tomodensiometria (C.T.) cu o buna rezolutie in densitate, pune in evidenta ingrosarea peretelui gastric, infiltrarea tesuturilor vecine, extensia sculara, limfatica si peritoneala si localizarile secundare hepatice (17).
Rezonanta magnetica nucleara ofera relatii mai de finete decat C.T. prin imagini tridimensionale ce evidentiaza masele tumorale, inzia de vecinatate si ganglionara precum si prezenta metastazelor hepatice (prin injectare i.v. de oxid de fier).

Markerii tumorali au patruns, din ce in ce, mai mult in arsenalul metodelor de diagnostic al cancerului, in general. in plus, ei au rol in monitorizarea postoperatorie, pentru aparitia recidivelor loco-regionale sau a metastazelor.
a) Markerii imunologid prezenti in sucul gastric sau in plasma au un rol redus in diagnosticul cancerului, and o specificitate redusa, si nu au intrat in practica curenta. Dintre ei citam:


- o glicoproteina ce inhiba secretia de pepsino-gen;

- modificari cantitative si calitative ale secretiei de mucus;
- beta-glicuronidaza si LDH care au o specificitate mai mare;
- antigenul fetal sulfoglicoproteic (FSA) legat de un antigen de grup sangvin.
b) Markerii tumorali au specificitate mai mare prin dozarea anticorpilor monoclonali (34,69).
- Antigenul carcino-embrionar (ACE) descoperit de Gold si Friedman, in 1965 este o glicoproteina compusa din 45% proteine si 55% hidrati de carbon, prezenti normal in intestinul, pancreasul si ficatul fatului, in primele 3 luni de gestatie. Anticorpii monoclonali, pun in evidenta prezenta ACE in tesuturi non-oncofetale, in special in colon, pulmon si san. ACE se dozeaza prin tehnici de imunoradiometrie si este un bun marker pentru urmarire postoperatorie, fara a oferi date pentru un cancer incipient.
- Antigenul carbo-hidrat 19-9 (CA 19-9) este un glicozid izolat prin anticorpi monoclonali de catre Lewis, prin imunoradiomerie, and mai multe fractiuni, cu lori crescute in cancerele gastrointesti-nale (40-50%) si pancreatice (70%). Fata de ACE, CA 19-9 are o mai mare sensibilitate (68,8% respectiv 38,2%) (69).
- Antigenul polipeptidic tisular (T.P.A.), prezent in carcinoamele umane, a fost izolat prin cromato-grafie, fara a avea specificitate de organ. Anticorpii monoclonali, dozati prin imunoradiometrie, au o loare normala de 60 u/l.
Laparoscopia este de ajutor, in cancerele ansate putand evidentia tumori gastrice voluminoase sau infiltrarea peretilor, prezenta metastazelor hepatice si carcinomatoza peritoneala, fiind utila pentru aprecierea operabilitatii si and o sensibilitate diagnostica de 94% (evitand laparotomii inutile) (42).
Laparotomia diagnostica ramane ca ultima metoda de diagnostic, in cancerul gastric, oferind si posibiliatea terapeutica, radicala sau paliati.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai