mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumori maligne
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Tumori maligne
» Clinica, diagnostic

Clinica, diagnostic







Simptomatologia cancerului gastric este nespecifica intarziindu-se uneori pe perioade indelungateIntre 3 luni - 3 ani si este in raport cu durata evolutiei, varsta bolnalui, localizarea si extensia tumorii (61).
Debutul este insidios fara semne specifice pentru un cancer incipient si se caracterizeaza prin tulburari dispeptice (50%) - greturi anorexie, balo-nari, senzatia de satietate precoce - care, de multe ori, sunt neglijate de catre bolnav si alteori, chiar de medic, atribuindu-se unei diete particulare.In aceasta faza, fibrogastroscopia poate descoperi leziuni incipiente iar biopsia ajuta la silirea diagnosticului.


Perioada de stare este mai bogata in semne, dar boala a ajuns, deja, intr-o faza avansata.In aproximativ 70% din cazuri, evolutia simptomatologiei dureaza de circa 6 luni.
- Anorexia (30-50%) este printre cele mai constante simptome, se dezvolta progresiv si devine selectiva pentru carne, paine si grasimi.
- Durerile epigastrice (50-80%), in etajul abdominal superior si mai rar in hipocondrul drept, sunt difuze, la inceput sub forma senzatiei de plenitudine iar mai tarziu localizate, apar postprandial precoce, nu se calmeaza dupa varsatura, se accentueaza la palpare, iradiaza subscapular drept si sunt rebele la tratament (46).
- Varsaturile (25-40%) sunt constante in cancerul antro-piloric si mai rar in alte localizari, apar tardiv (cu aspect de staza) si se pot insoti de mici hematemeze sau de sange negru.
- Disfagia (15-25%), prezenta in localizarile cardio-tuberozitare, este insotita de regurgitatii fi-lante (varsaturi pituitare, "apa de cancer\") sau mici vomismente.
- Hematemeza si melena (15-20%) apar in can-cerele ulcerate si sunt mai mici, cantitativ, decat in ulcere.
- Tulburari de tranzit sub forma constipatiei (lipsa de alimentare) sau diareei cu steatoree, ca urmare a insuficientei clorhidropeptice, sunt prezente si se insotesc de flatulenta.
- Diminuarea fumatului (la fumatori). Semnele generale sunt sterse, in perioada de
debut s1 manifeste in perioada de stare.
- Astenia apare precoce ca urmare a hipoali-mentatiei si sangerarilor mici.
- Scaderea poderala, in proportie de 60-80% este, de asemeni, precoce si progresiva, fiind un simptom valoros.
- Paloarea tegumentelor se instaleaza treptat, ca urmare a hemoragiilor mici si repetate, ajungand, in fazele tardive la culoarea galbena "ca paiul\".

Examenul obiectiv nu ofera date precise o lunga perioada de timp.
- Tumora epigastrica este semnul cel mai valoros, asociat celor de mai sus, dar ea apare tardiv, cand bolnal devine inoperabil. Palparea tumorii este expresia unui cancer avansat local, care poate interesa si organele vecine (4).
- impastarea epigastrica si periombilicala, este expresia invaziei parietale pe cale limfatica, cand tumora este mult evoluata.


- Palparea ganglionului supraclavicular stang (Virchow-Troisier) (15%) urmare a invaziei pe calea duetului toracic reprezinta o faza avansata de boala, de multe ori inoperabila.
- Ascita, apare in faze tardive, datorita carcino-matozei peritoneale sau interesarii ovarelor, la femei (tumori Kruckenberg).
- Tromboflebite migratorii, descrise de Trous-seau, localizate, in special la venele superficiale ale gambei, apar si in alte localizari canceroase, dar mai ales in cancerul gastric si de pancreas.
- Stari subfebrile (37,2-37,5°C) cu evolutie progresiva, sub forma unor mici crosete febrile descrise de I. Hatieganu sub numele de "febra in ferastrau\" ca urmare a pirogenilor rezultati din necroza tesutului tumoral (47).
Manifestarile clinice pot evolua cu predominenta unuia dintre simptome sau in asociere, realizand mai multe sindroame (5,15, 47, 60, 62).
- Sindromul dispeptic, intalnit si in alte afectiuni gastrice, asociaza dispepsia, balonarile, greturile, senzatia de satietate precoce si anorexia selectiva.
- Sindromul ulceros, are ca simptom dominant durerea epigastrica postprandiala de diverse intensitati asociata cu varsatura postprandiala ce nu calmeaza durerea. Este un sindrom inselator ce urmeaza, uneori, unui ulcer care s-a malignizat, ceea ce impune o explorare amanuntita a bolnalui.
- Sindromul anemie-astenie caracterizat prin astenie, scadere ponderala, anemie si apetit capricios cu evolutie progresiva, datorate hemoragiilor mici si repetate, hipoalimentatiei, varsaturilor;
- Sindromul obstructiv dominat de varsaturi tardive sau disfagie si regurgitatii, insotite de scadere ponderala, apare in localizari periorificiale ale tumorii.
- Sindromul diaree-constipatie, corelat cu aclor-hidria gastrica si hipoalimentatie.
- Sindromul hemoragie, discret sau manifest, de proportii mult mai mici decat in ulcerul gastric, prezent in cancerele ulcerate si manifestat prin hemoragii oculte, hematemeze sau melene.
- Sindromul subfebril sau chiar febril (in infectii supraadaugate), se asociaza cu alte semne.
- Sindroame paraneoplazice, de cele mai multe ori, manifestate prin flebite migratorii, edeme gam-biere (glomerulonefrita paraneoplazica), melanoder-mita difuza, diabet insipid; nevrite poliartrite si hiper-coagulabilitate pot fi si predominante dar se asociaza cu alte manifestari clinice, ceea ce duce la intarzierea diagnosticului de cancer gastric (15, 60).
- Sindromul tumoral caracterizat prin prezenta unei mase palpabile, in epigastru, este tardiv.In astfel de situatii, se impune o explorare amanuntita a bolnalui, pentru descoperirea, in timp util, a unui cancer gastric, in faza operabila.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai