mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile inflamatorii ale tiroidei
Index » Patologia chirurgicala a glandelor endocrine » Bolile inflamatorii ale tiroidei
» Tiroidita subacuta

Tiroidita subacutaSinonime: Tiroidita Le Quervain, tiroidita granulo-matoasa, tiroidita gigantofoliculara.


Etiopatogenie

Tiroidita subacuta poate fi intalnita la orice varsta si la ambele sexe, cu incidenta maxima la femei de varsta medie.
Studiile recente au infirmat patogenia autoimuna, agentul patogen incriminat fiind un microvirus de tipul virusului urlian.
Anatomie patologica
Inflamatia este focala, lobara sau extinsa la toata glanda, care adera la tesuturile incinate, desi exista de regula un edem, care confera un spatiu de clivaj in care disectia se face fara dificultate.
Microscopic se constata largirea foliculilor, infiltratie cu mononucleare, limfocite, neutrofile si celule epitelioide gigante multinucleate, fibroza -culara si a tesuturilor perivasculare.Tabloul clinic
Debutul este brusc in majoritatea cazurilor (70%), cu dureri vii localizate in regiunea anterioara a gatului, iradiate spre ceafa sau toracele anterior. Tabloul clinic este completat de febra, astenie, tulburari menstruale, scadere ponderala. Debutul poate fi si insidios fara simptomatologie alarmanta, singurul semn relator fiind aparitia gusii (30%). Alteori, debutul este marcat de instalarea semnelor clinice de hiper-tiroidte (10%).
Local se constata marirea moderata de volum a glandei, care la palpare este ferma, dureroasa.


Diagnosticul

Diagnosticul pozitiv. Se sileste pe baza anam-nezei, examenului clinic (marirea moderata de volum a tiroidei, cu semne inflamatorii moderate) si a examenelor paraclinice: VSH crescuta, cu leucoci-toza normala; RIC redusa. Punctia biopsie sileste de regula diagnosticul.
Diagnosticul diferential. Se face cu: gusa normo-tiroidiana, cancerul tiroidian, tuberculoza tiroidiana; diagnosticul este transat de examenul histopatologic.Evolutie - prognostic

Evolutia generala a bolii este favorabila; in 1-6 luni fenomenele inflamatorii se remit spontan, functia glandulara se normalizeaza; exista si posibilitatea ca evolutia sa se faca spre dezvoltarea unei gusi mixedematoase.
Prognosticul este in general favorabil, remisia spontana a fenomenelor fiind posibila intr-un numar insemnat de cazuri. Mixedemul secundar este rar.


Tratament

Tratamentul este complex, medical si chirurgical.


Tratamentul medical consta in:

- antiinflamatorii steroidiene: prednison 40 mg timp de 1-2 luni + ACTH, sub protectie de antibiotice. Terapia cu cortizon constituie si o proba terapeutica de diagnostic diferential cu cancerul tiroidian;
- hormonoterapia de substitutie (hormoni tiroi-dieni) este indicata in formele cu hipotiroidie.
Tratamentul chirurgical este indicat numai in cazurile in care exista suspiciunea unui cancer tiroidian, desi uneori exista dificultati de diagnostic diferential chiar si pe cupele histologice; in rest interntia chirurgicala este contraindicata (5, 7, 8).
Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a glandelor endocrine:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai