Sinonime: Tiroidita Le Quervain,
tiroidita granulo-matoasa, tiroidita gigantofoliculara.
Etiopatogenie
Tiroidita subacuta poate fi intalnita la orice varsta si la ambele sexe, cu incidenta maxima la femei de varsta medie.
Studiile recente au infirmat patogenia autoimuna, agentul patogen incriminat fiind un microvirus de tipul virusului urlian.
Anatomie patologica
Inflamatia este focala, lobara sau extinsa la toata glanda, care adera la tesuturile incinate, desi exista de regula un edem, care confera un spatiu de clivaj in care disectia se face fara dificultate.
Microscopic se constata largirea foliculilor, infiltratie cu mononucleare, limfocite, neutrofile si celule epitelioide gigante multinucleate, fibroza -culara si a tesuturilor perivasculare.
Tabloul clinic
Debutul este brusc in majoritatea cazurilor (70%), cu dureri vii localizate in regiunea anterioara a gatului, iradiate spre ceafa sau toracele anterior. Tabloul clinic este completat de febra, astenie,
tulburari menstruale, scadere ponderala. Debutul poate fi si insidios fara simptomatologie alarmanta, singurul semn relator fiind aparitia gusii (30%). Alteori, debutul este marcat de instalarea semnelor clinice de hiper-tiroidte (10%).
Local se constata marirea moderata de volum a glandei, care la palpare este ferma, dureroasa.
Diagnosticul
Diagnosticul pozitiv. Se sileste pe baza anam-nezei, examenului clinic (marirea moderata de volum a tiroidei, cu semne inflamatorii moderate) si a examenelor paraclinice: VSH crescuta, cu leucoci-toza normala; RIC redusa. Punctia
biopsie sileste de regula diagnosticul.
Diagnosticul diferential. Se face cu:
gusa normo-tiroidiana, cancerul tiroidian,
tuberculoza tiroidiana; diagnosticul este transat de examenul histopatologic.
Evolutie - prognostic
Evolutia generala a bolii este favorabila; in 1-6 luni fenomenele inflamatorii se remit spontan, functia glandulara se normalizeaza; exista si posibilitatea ca evolutia sa se faca spre dezvoltarea unei gusi mixedematoase.
Prognosticul este in general favorabil, remisia spontana a fenomenelor fiind posibila intr-un numar insemnat de cazuri. Mixedemul secundar este rar.
Tratament
Tratamentul este complex, medical si chirurgical.
Tratamentul medical consta in:
- antiinflamatorii steroidiene: prednison 40 mg timp de 1-2 luni + ACTH, sub protectie de antibiotice. Terapia cu cortizon constituie si o proba terapeutica de diagnostic diferential cu cancerul tiroidian;
- hormonoterapia de substitutie (hormoni tiroi-dieni) este indicata in formele cu hipotiroidie.
Tratamentul chirurgical este indicat numai in cazurile in care exista suspiciunea unui cancer tiroidian, desi uneori exista dificultati de diagnostic diferential chiar si pe cupele histologice; in rest interntia chirurgicala este contraindicata (5, 7, 8).