mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tulburari ale hemostazei
Index » Oncologie si hematologie » Tulburari ale hemostazei
» Trombocitopenia

Trombocitopenia







Trombocitopenia este produsa printr-unul din urmatoarele trei mecanisme: productie scazuta in madu osoasa, sechestrare splenica crescuta sau distractie accelerata a plachetelor. Pentru a determina etiologia trombocitopeniei, la fiecare pacient trebuie examinat cu atentie frotiul din sangele periferic, eluata morfologia maduvei prin examinarea unui aspirat sau a biopsiei si estimata marimea splinei prin palpare si - daca este necesar - prin ultrasonografie sau tomografie computerizata (TC). Unii pacienti au "pseudo-trombocitopenie\", o situatie benigna in care plachetele se aglutineaza sau adera de leucocite atunci cand sangele este recoltat cu EDTA ca anticoagulant. Acesta este un artefact de laborator, iar numarul de plachete in vivo este normal. O schema de clasificare a pacientilor cu trombocitopenie, bazata pe aceste obsertii clinice si teste de laborator, este prezentata in ura 117-l.
Productie scazuta Tulburarile care afecteaza celulele stern sau care impiedica proliferarea lor in madu determina frecvent trombocitopenie. Ele afecteaza de obicei mai multe linii celulare hematopoietice, astfel incat trombocitopenia este insotita de grade riate de anemie si leucopenie. Diagnosticul unui defect de productie a plachetelor este silit cu usurinta prin examinarea unui aspirat sau a biopsiei din madu osoasa, care trebuie sa arate un numar redus de megacariocite. Cauzele cele mai frecvente de scadere a productiei de plachete sunt aplazia medulara, fibroza sau infiltrarea cu celule maligne, toate producand anomalii medulare foarte caracteristice. Uneori, trombocitopenia este prima anomalie de laborator intalnita in aceste afectiuni. Drogurile citotoxice, care sunt frecvent utilizate in chimioterapia cancerului, afecteaza proliferarea si maturatia megacariocitelor si produc frecvent trombocitopenie. Exista si alte afectiuni medulare rare, cum ar fi hipoplazia congenitala amegacariocitara si frombocitopenia cu absenta radiusului (sindromul TAR), care diminua selectiv productia de magacariocite.


Sechestrare splenica intrucat o treime din masa plachetara este sechestrata in mod normal in splina, splenectomia creste numarul de plachete cu 30%. Trombocitoza post-splenectomie este o conditie benigna autolimitata, care nu necesita terapie specifica. Spre deosebire de aceasta, cand splina este marita, proportia de plachete sechestrate creste, scazand numarul de plachete circulante. Cauzele cele mai frecvente de splenomegalie sunt hipertensiunea portala secundara afectiunilor hepatice si infiltrarea splinei cu celule tumorale, in afectiunile mieloproliferative sau limfoproliferative sau cu macrofage, in tezaurismoze cum ar fi boala Gaucher. Splenomegalia izolata este rara, iar la majoritatea pacientilor splenomegalia este insotita de alte manifestari clinice ale bolii de baza. Multi pacienti cu leucemie, limfom sau un sindrom mieloproliferativ prezinta atat infiltrare medulara, cat si splenomegalie si dezvolta trombocitopenie prin combinatia dintre productia medulara scazuta si sechestrarea splenica crescuta a plachetelor.


Distructie accelerata Vasele anormale, trombii de fibrina si protezele intrasculare pot scurta durata de viata a plachetelor producand trombocitopenie non-imunologica. De exemplu, trombocitopenia apare adesea la pacientii cu sculite, sindrom hemolitic uremie (SHU), purpura trombotica trombocitopenica (PTT), ca o manifestare a coagularii intrasculare diseminate (CID) si la pacientii cu proteze lvulare cardiace. In plus, plachetele invelite cu anticorpi, complexe imune sau complement sunt rapid eliminate de fagocitele mononucleare in splina sau alte tesuturi, inducand trombocitopenia imunologica. Cauzele cele mai frecvente ale trombocitopeniei imunologice sunt infectiile virale sau bacteriene, drogurile si o afectiune auto imuna cronica denumita purpura trombocitopenica idio-patica (PTI). Pacientii cu trombocitopenie imunologica nu au de obicei splenomegalie si au o madu osoasa acti, cu un numar crescut de megacariocite.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor