mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Biologia transfuzionala si tratamentul transfuzional
Index » Oncologie si hematologie » Biologia transfuzionala si tratamentul transfuzional
» Reactii non-imunologice

Reactii non-imunologice





Supraincarcarea cu fluide Componentele sanguine sunt excelente pentru cresterea volumului circulant, si transfuzia poate duce rapid la supraincarcare volemica. Monitorizarea ratei de transfuzare si a volumului transfuziei, asociata cu utilizarea unui diuretic, pot minimiza problema.
Hipotermia Componentele sanguine conservate la rece (4°C) sau congelate (-l8°C, sau mai putin) pot sa provoace hipotermie daca sunt perfuzate rapid. O atentie deosebita este necesara atunci cand se transfuzeaza astfel de produse printr-un cateter central, deoarece se pot produce tulburari de ritm cardiac ca urmare a contactului nodului sinoatrial cu fluide reci. Folosirea unui dispozitiv de incalzire poate evita aceasta complicatie.
Toxicitatea solutiilor electrolitice Pierderea de electroliti din eritrocitele conservate creste concentratia plasmatica a potasiului din unitatea de sange. Nou-nascutii si pacientii cu insuficienta renala sunt expusi riscului de a face hiperpo-tasemie. Masurarea potasiului seric la primitor sau monitorizarea modificarilor electrocardiografice caracteristice pentru hiperpo-tasemie permit sa se faca un diagnostic. Masurile prenti, cum este folosirea de eritrocite proaspete sau spalate, sunt recomandate pentru transfuzarea nou-nascutilor, deoarece aceasta complicatie poate fi fatala.
Citratul, folosit in mod obisnuit pentru a preni coagularea componentelor sanguine, cheleaza calciul si inhiba cascada coagularii. Transfuziile rapide si repetate pot provoca hipocal-cemie, manifestata prin parestezie periorala si/sau furnicaturi la nilul degetelor. Deoarece citratul este meolizat rapid in bicarbonat, suplimentarea cu calciu este rareori necesara in acest context. Daca este necesara administrarea intranoasa de calciu sau orice alta substanta, aceasta se va face folosind o alta linie de perfuzie.
Supraincarcarea cu fier Fiecare unitate de sange contine 200-250 mg de fier. Fierul transfuzat se adauga rezerlor normale de 1-3 g ale organismului, deoarece mecanismele de excretie nu sunt adecvate pentru excesul de fier. Dupa transfuzarea a circa 100 de unitati de eritrocite (incarcare totala de 20 g de fier) devin evidente semnele de supraincarcare cu fier, care afecteaza functiile endocrine, cardiace si hepatice. Este preferabil ca transfuziile sa fie folosite in mod judicios sau sa se utilizeze tratamente alternati (de ex. injectarea de eritropoietina), pentru a se evita aceasta complicatie. De asemenea, o astfel de atitudine este eficienta si din punct de dere al costului. Exista posibilitatea folosirii desferoxaminei si a altor chelatori de fier, dar raspunsul la administrarea acestora este adesea suboptimal.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor