mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Biologia transfuzionala si tratamentul transfuzional
Index » Oncologie si hematologie » Biologia transfuzionala si tratamentul transfuzional
» Testarea pretransfuzionala

Testarea pretransfuzionala







Testarea pretransfuzionala a primitorilor potentiali consta din "tipare si triere\". "Tiparea directa\" determina fenotipul ABO
si Rh al primitorului, folosind seruri-reactiv impotriva antige-nelor A, B si D. "Tiparea indirecta\" detecteaza izoaglutininele din serul pacientului, care trebuie sa se coreleze cu fenotipul ABO, sau cu alte tipuri.
Trierea alloanticorpilor identifica anticorpii indreptati impotriva altor antigene ale globulelor rosii. Detectarea si caracterizarea alloanticorpilor inainte de transfuzie este importanta in derea selectionarii produselor eritrocitare antigen-negati. Trierea alloanticorpilor se efectueaza prin amestecarea serului pacientului cu eritrocite de tip O care contin antigenele majore ale majoritatii sistemelor de grup sanguin si al caror fenotip extins este cunoscut. Specificitatea alloanticorpului este identificata prin corelarea prezentei sau absentei antigenului cu rezultatele aglutinarii.
Reactia incrucisata se efectueaza atunci cand pacientul necesita transfuzii de concentrat eritrocitar. Sangele ales pentru testare trebuie sa fie ABO-compatibil si lipsit de antigenele fata de care pacientul are alloanticorpi clinic semnificativi. Reactia incrucisata negativa confirma absenta oricarei incompatibilitati majore si permite rezervarea unitatii respecti pentru pacient.
In cazul pacientilor Rh-negativi, trebuie facute toate eforturile pentru a le procura produse sanguine Rh-negati, in derea evitarii alloimunizarii fata de antigenul D. Sange Rh-pozitiv poate fi transfuzat fara riscuri la un pacient care nu are anticorpi anti-D; in situatii urgente, totusi, primitorul are apoi riscul de a face alloimunizare si de a produce anticorpi anti-D. Femeile Rh-negati insarcinate care sunt transfuzate cu produse ce contin eritrocite Rh-poziti trebuie imunizate pasiv cu ser anti-D (RhoGam sau WinRho), pentru a reduce sau preni sensibilizarea.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor