mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala meconiala a copilului
Index » Neurochirurgie » Boala meconiala a copilului
» Peritonita meconiala

Peritonita meconiala







Definitie
Boala reprezinta prezenta de meconiu, calcifiat sau nu, in cavitatea peritoneala.
Este vorba de o peritonita localizata sau generalizata secundara unei perforatii prenatale a tubului digestiv.
PM este definita ca o peritonita aseptica, chimica sau de corpi straini datorata scurgerii meconiului in cavitatea abdominala corelata cu perforatia prenatala a intestinului.



Istoric

Peritonita meconiala este definita ca o peritonita aseptica, chimica sau de corpi straini datorata scurgerii meconiului in cavitatea abdominala corelata cu perforatia prenatala a intestinului.
Sindromul a fost raportat pentru prima data de Morgagni in 1761 (1, 12, 14).
Prima corectie chirurgicala cu succes a fost realizata in 1943 de Agerty (1, 12, 14).
Perforatia este de obicei produsa de obstructia prin ileus meconial, atrezie intestinala, stenoza, vol-vulus, hernie interna, benzi peritoneale congenitale, invaginatie sau gastrqschizis, nu exista o evidenta de obstructie distala. in acest caz, perforatia poate fi un dirticul Meckel, un apendice sau simplu un semn idiopatic.
Peritonita meconiala asociata cu fibroza chistica a fost clasificata ca o complicatie de ileus meconial. Bolul meconial mare proximal de obstructie produce necroza ischemica si perforatii. Adesea, segmentul de intestin umplut cu meconiu s-a rasucit si a produs un volvulus segmentar. Intestinul ischemic la baza volvulusului poate perfora sau se vindeca si formeaza o strictura sau atrezie completa. Necroza ischemica a volvulusului cu extrava-zarea si lichefierea meconiului are ca rezultat un pseudochist (peritonita meconiala chistica giganta).


Meconiul extravazat poate produce ascita meconiala difuza.

Perforatia colonului distal de obstructie a fost vazuta si poate fi corelata cu clisma baritata sub presiune.

Patogen ie
Nu putem aa o peritonita meconiala decat daca in cursul vietii intrauterine a existat o perforatie digestiva. *In majoritatea cazurilor aceasta perforatie digestiva este concomitenta cu fenomenele vasculare, care sunt responsabile pentru atreziile jejuno-ileale.
Perforatia digestiva sta la orginea peritonitei meconiale si uneori poate fi iatrogena legata de o punctie amniotica.
Majoritatea peritonitelor meconiale sunt localizate in cinatatea perforatiei prenatale.
Meconiul care patrunde in cavitatea peritoneala este steril, deci nu este o peritonita septica dar contine dnzime digesti care antreneaza reactii peritoneale care pot fi foarte importante si sa dezvolte un perete fibros, o riila carapace meconiala, aderenta la toate organele din cinatate.
Calcifierile se observa mai rar in peritonitele meconiale asociate unui ileus meconial, decat in alte forme de peritonita meconiala.In peritonitele care apar cu putin timp inainte de nastere aspectul este cel al unei ascite meconiale, cu o distensie abdominala considerabila.

La nastere, perforatiile digesti prenatale pot sa fie obstruate, acoperite, unele din ele raman descoperite. De aici rezulta 2 consecinte:
- un pneumoperitoneu;


- o peritonita septica.


Clinica si forme clinice

Ileusul meconial complicat sau peritonita meco-niala apar de obicei imediat dupa nastere.
Distensia abdominala progresiva are loc cu evidentierea de eritem al peretelui abdominal si ocazional edemul acestuia.


Abdomenul poate fi foarte tensionat si poate fi palpabila o masa tumorala.
Distensia, conduce frecnt la compromiterea respiratiei. Hipovolemia poate fi secundara pierderii de spatiu abdominal.
Semnele radiologice depind de natura peritonitei meconiale.
Calcifieri in abdomen sau scrot provin din perforatia intestinala intrauterina.
Meconiul intraperitoneal poate sa se calcifice in 48 ore de la perforatie. Meconiul calcifiat intralu-menal nu este asociat cu perforatia intestinala, dar este frecnt luat drept peritonita meconiala.
Diferentele intre aceste tipuri de calcifieri sunt importante in decizia asupra necesitatii timpului si extinderii operatiei.In majoritatea cazurilor peritonita meconiala este localizata, asociata unei atrezii de intestin subtire si loul este cel al atreziei de intestin subtire, iar existenta de calcifieri pe radiografiile abdominale pe gol permit a evoca peritonita.
Exista si cazuri particulare precum:


- peritonita meconiala incapsulanta;

- ascita meconiala;
- peritonite meconiale descoperite cu ocazia unor radiografii practicate in cursul rezolvarii unor hernii inghinale. Se gasesc calcifieri in sacul herniar.


Anatomo-patologie

Au fost decrise 3 tipuri de peritonita meconiala.: fibroadeziva, cistica si generalizata.
Cel mai obisnuit tip este cel de peritonita meconiala fibroadeziva.
Meconiul steril determina o peritonita chimica intensa indusa de enzimele digesti mentinute in meconiu. Aceste efecte determina afectiuni fibroase dense si aglutinarea intestinului.
Locul perforatiei frecnt nu se gaseste deoarece este efectiv pecetluit de afectiuni fibroase si calciu care sunt cauza obstructiei.
Peritonita meconiala chistica apare cand reactia fibroplastica nu a fost efectiva in acoperirea perforatiei si cand meconiul continua sa se rse in cavitatea peritoneala. Se formeaza un pseudochist, care consta in anse intestinale aderente dense si in parte necrotice, inconjurand meconiul, care a iesit.
Masa este frecnt marginita in parte de o coaja calcifiata.In peritonita meconiala generalizata, meconiul este distribuit in toata cavitatea peritoneala.
Aderentele intre anse sunt mai mult fibrinoase decat fibroase. Acest tip provine de obicei din perforatia care a avut loc inaintea nasterii sau in timpul nasterii.

Tratament
Indicatia pentru operatie este de obicei obstructia intestinala.
Pacientii cu calcifieri sunt asimptomatici, nu necesita operatie.
Procedura actuala depinde de etiologie si de semnele operatiei. Se rezeca intestinul atrezic, neviabil si destins ser. Disectia este frecnt dificila si sangeranda. Se recomanda conservarea intestinului pentru a preni intestinul scurt. Multi pacienti au necesitat o deviere temporara si gastrostoma pentru decompresiune si nutritie. Aceasta este plasata pe o linie centrala noasa pentru nutritia pa-renterala totala deoarece aportul oral este de obicei intarziat.
Rezultatele operatorii sunt in general bune desi cativa din pacientii nostri au necesitat reinterntii pentru obstructii intestinale.

Observatii finale
Sindroamele de meconiu descrise reprezinta un larg spectru de probleme neo-natale. Cativa pacienti pot necesita operatii repetate sau pot prezenta dificultati la o varsta mai mare.
Am avut putini copii mai mari ia care diagnosticul de fibroza chistica nu a fost fixat pana cand nu au fost tratati pentru complicatii necesitand operatii.
Multi dintre copin necesita o interntie chirurgicala pentru alte probleme ale fibrozei chistice ca: brosiectazie, hemoptizie, pneumotorax, afectiuni ORL sau tulburari gastro-intestinale corelate.




Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor