mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Afectiuni ale tiroidep
Index » Endocrinologie si metabolism » Afectiuni ale tiroidep
» Tireotoxicoza

Tireotoxicoza


Share

Termenul tireotoxicoza defineste manifestarile clinice, fizio-patologice si biochimice, care se produc cand tesuturile sunt expuse la si raspund la actiunea unor cantitati excesi de hormoni tiroidieni. Tireotoxicoza se poate produce in mai multe moduri (elul 331-8). Primul si cel mai important cuprinde acele afectiuni care determina o supraproductie sustinuta de hormoni de catre glanda tiroida. In cazuri rare, aceasta hiperfunctie este rezultatul unei secretii excesi de TSH de catre o tumora hipofizara sau se datoreaza rezistentei hipofizare la actiunea hormonilor tiroidieni, dar nu si rezistentei la nilul tesuturilor periferice. Alte cauze sunt reprezentate de actiunea unui stimul tiroidian, nereglat homeostatic, de origine extrahipofizara, asa cum se intampla in boala Gras, boala Hashimoto, tumorile trofoblastice sau in cazul aparitiei intratiroidiene a uneia sau mai multor zone cu autonomie functionala. Tireotoxicoza neasociata cu hiperfunctia tiroidiana coexista cu tiroidita subacuta si cu sindromul denumit tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie. In aceste afectiuni un exces de hormoni preformati paraseste tiroida datorita prezentei bolii inflamatorii. Sinteza de hormon nou este diminuata datorita supresiei secretiei de TSH de catre excesul hormonal si, in unele cazuri, datorita chiar injuriei inflamatorii. Deoarece bolile inflamatorii sunt tranzitorii si pentru ca rezerle de hormoni preformati sunt in cele din urma epuizate, in aceste afectiuni tireotoxicoza este autolimitata si este frecnt urmata de o perioada tranzitorie de insuficienta hormonala tiroidiana. Tireotoxicoza poate apare si atunci cand sursa de exces hormonal este in afara glandei tiroide, ca in tireotoxicoza factitia, ingestia de carne contaminata cu tiroida animala ("hamburger toxicosis\"), carcinomul tiroidian metastatic functional (rar) sau struma ovarii.Nu toate afectiunile descrise mai sus sunt asociate cu hiperti-roidism, un termen ce ar trebui folosit pentru a distinge doar acele conditii in care hiperfunctia sustinuta a tiroidei determina tireotoxicoza. Aceasta distinctie are implicatii in diagnostic si tratament. In hipertiroidie hiperfunctia tiroidei este reflectata de cresterea RAIU, in timp ce in starile tireotoxice fara hipertiroidie, activitatea tiroidei (reflectata prin RAIU) este scazuta. Mai mult, tratamentul tireotoxicozei prin metode indreptate spre scaderea sintezei hormonale (agenti antitiroidieni, interntie chirurgicala sau iod radioactiv) este adecvat in hipertiroidie, insa este inadecvat si ineficient in alte forme de tireotoxicoza.
Desi afectiunile specifice care produc tireotoxicoza isi pun fiecare amprenta proprie asupra loului clinic, manifestarile starilor tireotoxice sunt in mare parte aceleasi. Din acest motiv manifestarile comune ale tireotoxicozei sunt descrise in relatie cu boala Gras.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai