mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tiroidita
Index » Endocrinologie si metabolism » Tiroidita
» Tiroidita subacuta

Tiroidita subacuta







Aceasta afectiune denumita si tiroidita granulomatoasa, cu celule gigante sau tiroidita de Quervain, are origine virala. Simptomele tiroiditei survin de obicei dupa cele ale unei infectii a tractului respirator superior si includ astenie pronuntata, oboseala si simptome datorate destinderii capsulei tiroidiene, in principal durere la nilul tiroidei sau la nilul mandibulei, urechii sau durere occipitala. Poate predomina durerea iradiata. Aceste simptome pot persista timp de mai multe saptamani pana la suspectarea diagnosticului. Mai rar, debutul este acut, cu dureri sere la nilul tiroidei, febra si, uneori, simptome de tireotoxicoza. Modificarile clinice includ sensibilitate crescuta la palpare si prezenta nodulilor la nilul tiroidei, care pot aparea unilateral, dar de obicei implica si alte regiuni ale glandei. Desi durerea locala sau iradiata este obisnuita, unii pacienti pot aa alte manifestari tipice ale afectiunii, durerea lipsind insa.


Sunt caracteristice doua modificari ale examenelor de laborator: cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH) si scaderea RAIU. Valoarea altor instigatii depinde de stadiul bolii in care au fost obtinute. La debut, multi pacienti au o tireotoxicoza moderata din cauza eliberarii hormonilor de la nilul glandei. T4 si T3 seric sunt crescute, iar TSH nu este detecil. Mai tarziu, deoarece se produce o depletie hormonala, pacientul poate trece printr-o faza de hipotiroidie, in care T4 si T3 seric sunt scazute, iar TSH este crescut. Nilul seric al citokinelor IL-6 creste in timpul fazei tireotoxice si revine la normal odata cu vindecarea. Se presupune ca acest fenomen este in relatie cu distructia tiroidiana; nilul IL-6 este, de asemenea, crescut in tiroida amiodaron-indusa, dupa terapia cu iod radioactiv si dupa injectarea terapeutica de etanol in adenoamele toxice. Diagnosticarea fazei tireotoxice este dificila mai ales in cazul in care durerea lipseste, afectiunea putand fi confundata cu boala Gras sau gusa nodulara toxica, putand fi instituit un tratament inadecvat tiroiditei subacute. Determinarea unui RAIU scazut ajuta de obicei la diferentierea tiroiditei subacute de celelalte cauze de hipertiroidie. Diferentierea tiroiditei subacute nedureroase de tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie este prezentata mai jos.


Afectiunea poate dura mai multe luni, insa de obicei se restaureaza activitatea normala a tiroidei. in cazurile usoare aspirina controleaza suficient simptomele. in cazurile mai sere, glucocorticoizii (prednison, 20-40 mg/zi) sunt de obicei eficienti. Pentru controlul tireotoxicozei asociate poate fi utilizat propranololul. Cand RAIU si T4 seric se normalizeaza, tratamentul poate fi oprit fara aparitia recurentei simptomelor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai