mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni articulare
Index » Boli ale sistemului imun » Afectiuni articulare
» Artritele virale

Artritele virale







Virusurile produc artrite prin infectarea tesutului sinovial in timpul infectiilor sistemice sau procand reactii imunologice care intereseaza articulatiile. Aproximativ 50% din femei relateaza artralgii, iar 10% artrite dupa 3 zile de la aparitia rash-ului care urmeaza unei infectii cu virusul rubeolei si dupa 2-6 saptamani de la administrarea vaccinului cu virus hepatitic. Episoade de inflamatii simetrice ale degetelor, pumnului si genunchilor apar mai rar dupa un an, dar un sindrom cu oboseala cronica, subfebrilitate, cefalee si mialgii poate persista timp de luni sau ani. Imunoglobulinele intravenoase au fost utile in unele cazuri selectionate. La doua saptamani dupaparotidita epidemica pot aparea artrite monoarticulare auto-limitante sau poliartrite migratorii; aceasta sechela este mai frecventa la barbati decat la femei. Aproximativ 10% din copii si 60% din femei dezlta artrita dupa infectia cu parvirus B 19. La adulti, artropatia apare uneori fara febra sau rash. Durerea si redoarea, cu tumefactie mai putin evidenta (mai intai la maini, dar si la genunchi, pumn si glezne) se remit de obicei in cateva saptamani, desi o mica proportie din femei dezlta o artropatie cronica.


Cu aproximativ 2 saptamani inaintea debutului icterului, pana la 10% din persoanele cu hepatita virala tip B dezlta o reactie mediata prin complexe imune asemanatoare cu boala serului, cu rash maculopapular, urticarie, febra si artralgii. Mai rar poate aparea o artrita simetrica care intereseaza mainile, pumnii, coatele sau gleznele, cu redoare matinala care seamana cu un puseu de poliartrita reumatoida. Simptomele dispar odata cu aparitia icterului. Artrite dureroase interesand articulatiile mari acompaniaza frecvent febra si rash-ul din multe infectii virale, inclusiv cele cauzate de virusurile chikungunya, O\'nyong-nyong,RossRiver,Mayaro siBarmahForest. Artrite simetrice care intereseaza mainile si pumnii pot aparea in timpul fazei de convalescenta dupa infectii cu virusul lymphocytic choriomeningitis. Pacientii infectati cu enterovirusuri relateaza frecvent artralgii, iar echovirusul a fost izolat de la pacientii cu poliartrite acute.
Mai multe sindroame artritice sunt asociate cu infectia HIV Sindromul Reiter cu oligoartrita persistenta, dureroasa a extremitatii inferioare urmeaza frecvent unui episod de uretrita la persoanele infectate cu HIV Sindromul Reiter asociat cu HIV pare a fi foarte frecvent printre persoanele cu haplotipul HLA-B27, dar afectarea sacroiliaca este neobisnuita. Pana la o treime din persoanele infectate cu HIV si psoriazis dezlta artrita psoriazica. O artropatie monoarticulara dureroasa si o poliartropatie simetrica persitenta pot complica ocazional infectia cu HIV Oligoartrita cronica persistenta a umerilor, pumnilor, mainilor si genunchilor apare la femeile infectate cu virusul T-limfotropic uman tip I. ingrosarea sinoviala, distructia cartilajului articular si aspectul atipic, leucemoid al limfocitelor din lichidul sinovial sunt caracteristice, dar elutia spre o leucemia cu celule T este neobisnuita.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor