mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni articulare
Index » Boli ale sistemului imun » Afectiuni articulare
» Tratamentul artrozei

Tratamentul artrozei







TRATAMENT
Tratamentul artrozei vizeaza reducerea durerii, mentinerea mobilitatii si diminuarea handicapului fizic. Agresivitatea interventiei terapeutice trebuie sa fie dictata de severitatea starii fiecarui pacient. Pentru cei cu forme blande de boala tratamentul se limiteaza la sustinere psihologica, protectia articulatiilor si ocazional analgezice; pentru aceia cu artroza mai severa, mai ales gonartroza sau coxartroza, programul terapeutic este mai cuprinzator, incluzand un spectru de masuri nonfarmacologice asociate cu medicamente analgezice si/sau antiinflamatoare.
Masuri nonfarmacologice Reducerea solicitarii articulare Artroza poate fi cauzata sau agrata de o mecanica corporala inadecta. Corectarea viciilor posturale si alordozei lombare excesive pot fi benefice. Trebuie evitata solicitatea excesi a articulatiilor afectate. Pacientii cu gonartroza sau coxartroza trebuie sa evite ortostatismul prelungit sau flectarea excesi a genunchilor. La obezi trebuie indicata corectarea greutatii corporale. La pacientii cu gonartroza a timentului medial incatamintea ortopedica poate reduce durerile articulare.


Repausul din timpul zilei poate fi benefic, dar imobilizarea completa a unei articulatii dureroase este rareori indicata. La pacientii cu gonartroza sau coxartroza unilaterala, portul unui baston in mana contralaterala poate scadea durerile articulare prin reducerea fortei articulare de contact. Suferinta bilaterala poate necesita utilizarea unui cadru sau a unui mergator.
terapia fizica Aplicatiile de caldura la nivelul articulatiilor artrozice pot reduce durerile si redoarea. Acest lucru se poate realiza prin mai multe moduri: cel mai adesea, modalitatea cea mai ieftina si mai convenabila consta in bai si dusuri fierbinti. Ocazional, o analgezie mai buna poate fi obtinuta cu ajutorul ghetii decat prin caldura.
Lipsa de utilizare a articulatiilor artrozice datorita durerii conduce la atrofie musculara. Inhibarea reflexa a contractilitatii musculare poate avea un efect similar. Deoarece musculatura periarticulara joaca un rol major in protejarea cartilajului articular fata de stress, contractara sa este importanta. Exercitiile fizice trebuie sa fie destinate mentinerii mobilitatii precum si realizarii contractiilor musculaturii din jurul articulatiilor. La subiectii cu gonartroza, contractiile musculaturii periarti-culare pot produce in cate saptamani o scadere a durerilor articulare la fel de mare a cea determinata de AINS.
Terapia medicamentoasa in artroza Terapia actuala a artrozei este paleati; la om, nici un agent farmacologic nu si-a dovedit capacitatea de a preveni sau intarzia progresia bolii sau de a ameliora modificarile patologice in artroza.
Desi AINS scad deseori durerile articulare si amelioreaza mobilitatea in artroza, amplitudinea acestei imbunatatiri este in general modesta - in ansamblu, o reducere a durerii de aproximativ 30% si o ameliorarea functionala de 15%. Pacientii artrozici pot obtine un beneficiu simptomatic de la AINS chiar in lipsa unei sinovite dovedite deoarece aceste droguri au si un efect analgezic independent de actiunea lor antiinflamatoare. intr-un studiu dublu-orb controlat la pacienti cu gonartroza simptomatica, o doza antiinflamatoare de ibuprofen nu a fost mai eficienta decat o doza scazuta (predominant analgezica) de ibuprofen sau acetaminofen, un medicament fara actiune antiinflamatoare. Alte studii confirma ca doza analgezica de ibuprofen poate fi la fel de eficace ca dozele antiinflamatoare ale altor AINS, inclusiv fenilbutazona-un medicament foarte potent-in tratamentul simptomatic al pacientilor cu gonartroza. Mai mult, chiar in prezenta semnelor clinice de inflamatie (tumefactie sinoviala, sensibilitate), diminuarea durerii articulare cu acetaminofen poate fi superioara celei obtinute cu AINS. Totusi, daca o simpla analgezie nu este suficienta, prescrierea unui AINS la pacintii cu artroza este justificata. Desi unele AINS au fost considerate a avea un efect "condroprotector\", nu exista studii clinice adecte controlate la oameni care sa certifice acest lucru.
Mai mult, in artroza trebuie sa se manifeste prudenta in administrarea AINS datorita efectelor adverse ale acestor medicamente, indeosebi cele legate de tractul gastro-intestinal. Segmentul populational cu cel mai mare risc de artroza, rstnicii, are si un risc mai mare decat indivizii tineri pentru simptome gastro-intestinale, ulceratii, hemoragii si moarte aparute ca urmare a utilizarii AINS. Rata anuala de spitalizare pentru ulcer peptic printre rstnicii care utilizeaza curent AINS a fost de 16 la 1000 - de patru ori mai mare decat la subiectii care nu folosesc AINS. La persoanele de peste 65 de ani, pana la 30% din spitalizarile si decesele determinate de ulcerul peptic au fost atribuite utilizarii AINS.
Glucocorticoizii sistemici nu sunt justificati in tratamentul artrozei. Totusi, injectiile intra- si periarticulare cu preparate depot pot determina o reducere semnificati a simptomelor pentru saptamani sau chiar luni. Deoarece studiile pe modele animale au sugerat ca glucocorticoizii pot produce leziuni cartilaginoase si administrarile frecvente de steroizi in cantitati mari au fost asociate cu distrugerea cartilajului la om, infiltratiile intr-o anumita articulatie nu trebuie in general repetate la interle mai mici de 4-6 luni.
Crema cu capsaicin, care reduce substanta P - un mediator neuropeptidic al durerii - din terminatiile nervoase senzoriale locale, poate reduce durerea si sensibilitatea articulara atunci cand este aplicata local la pacientii cu artroza de maini sau de genunchi, chiar atunci cand este folosita ca monoterapie, fara asocierea AINS sau a analgezicelor sistemice.
O abordare rationala a tratamentului nechirurgical al artrozei Este general recunoscut ca tratamentul nefarmacologic este mai important - deseori cel mai important - decat cel medicamentos in tratamentul artrozei si ca medicamentele trebuie sa aiba doar un rol adjunt in aceasta boala. Masurile nefarmacologice trebuie sa cuprinda instruirea pacientului asupra metodelor de protectie articulara; modalitati termale; exercitii pentru contractia musculaturii periarticulare; reducerea greutatii corporale la pacientii obezi; evitarea suprasolicitarii articulatiilor soldului sau genunchilor prin utilizarea incaltamintei cu talpa moale si un baston pentru mers; tratament ortopedic pacientilor cu deformari ale genunchilor in rus sau lgus. Imobilizarea mediala a rotulei cu banda adezi poate reduce durerile de genunchi la pacientii cu artroza patelo-femurala. La pacientii cu gonartroza, daca masurile de mai sus sunt ineficiente, lajul articular la nivelul articulatiei dureroase poate aduce ameliorare. Un program de educatie medicala pentru instruirea pacientilor in vederea supravegherii tratamentului poate reduce durerile si diminua costurile medicale; beneficiul poate persista ani de zile.


ura 322-4 ilustreaza un algoritm care poate fi aplicat pentru tratarea pacientilor nou diagnosticati cu gonartroza. Nivelurile progresive de tratament sunt asociate cu costuri crescande, reducerea compliantei pacientilor si cresterea riscurilor reactiilor adverse. Schema nu trebuie interpretata dogmatic, ca o succesiune fixa de pasi; tratamentul artrozei trebuie mai degraba individualizat. Programul de tratament trebuie sa fie flexibil. De exemplu, la unii pacienti este justificata imobilizarea rotulei sau prescrierea incaltamintei cu talpa flexibila la prima consultatie sau infiltratia intra-articulara cu steroizi la ultima vizita.
Deoarece ameliorarea simptomatica obtinuta de AINS nu este adesea mai mare decat cea provocata de un analgezic simplu, deoarece efectele adverse ale AINS sunt mai frecvente si mai severe decat acelea ale acetaminofenului si deoarece prescrierea AINS costa considerabil mai mult decat aceta-minofenul, acesta este drogul de preferat initial ca analgezic in tratamentul artrozei, in doze de pana la 4000 mg/zi, ca adjunt la masurile nonfarmacologice mentionate anterior. Daca aceasta schema nu controleaza simptomele articulare intr-o perioada de timp rezonabila, o doza mica de AINS (de ex. ibuprofen, 1200 mg/zi, naproxen, 500 mg/zi) poate substitui sau completa administrarea de acetaminofen. Daca aceste masuri sunt insuficiente, poate fi prescris tramadolul, un opioid slab pentru care riscul tahifilaxiei si dependentei este minim. Daca nici aceasta abordare terapeutica nu este satisfacatoare, trebuie folosit un AINS in doza antiinflamatoare.
Deoarece riscul unei complicatii grave gastrointestinale (de ex. perforatii, hemoragii) asociata AINS este dependent de doza, trebuie utilizata cea mai mica doza eficienta. Salsalatul si alti salicilati nonacetilati, care au doar un efect minim pe sinteza de prostaglandine, sunt la fel de eficienti ca restul AINS, dar au o rata mai mica de efecte gastrointestinale severe. Cand AINS sunt necesare, doza utilizata trebuie adaptata nevoilor si nu sa fie una zilnica fixa; controlul durerii s-a dovedit a fi abil, iar riscul de toxicitate este redus. Odata ce tratamentul cu AINS sau un analgezic simplu a fost initiat, necesitatea continuarii tratamentului impune o eluare permanenta. Pentru multi pacienti cu artroza ar putea fi posibila o reducere a dozelor de medicament sau o administrare intermitenta a acestuia in timpul exacerbarii durerilor articulare.
Chirurgia ortopedica Protezarea articulara totala trebuie rezerta pacientilor cu artroza ansata la care tratamentul medical agresiv a esuat. in asemenea cazuri poate fi remarcabil de eficienta in reducerea durerii si cresterea mobilitatii. Osteotomia, care este mai consertoare din punct de vedere chirurgical, poate elimina concentrarea solicitarilor mecanice intr-o zona limitata si poate diminua eficient durerile la pacientii cu coxartroza sau gonartroza. Eficienta sa este maxima la cei la care boala este moderat ansata. Extragerea artroscopica a unor fragmente detasate din cartilaj poate preveni blocajul articular si diminua durerea. Lajul genunchiului artrozic cu cantitati mari de ser fiziologic sau solutie Ringer pentru a elimina fibrina, fragmentele de cartilaj si alte detritusuri poate produce confort pe termen lung (luni de zile) la pacientii la care durerile articulare au fost refractare la analgetice, AINS si infiltratii locale cu steroizi. Totusi, procedurile inzive ca aceasta sunt acompaniate de un marcat efect placebo si nu s-au raportat studii care sa includa grupe de control la care s-a practicat lajul.
Condroplastia (artroplastie abrazi) si-a castigat o oarecare popularitate ca tratament al artrozei, dar nu exista studii bine controlate asupra eficacitatii sale, iar fibrocartilajul care reacopera osul abrazat este inferior cartilajului hialin normal in ceea ce priveste capacitatea de a suporta incarcarile mecanice. De remarcat ca la pacientii care au suferit osteotomie la nivelul timentului medial al genunchiului artrozic, durerea articulara si functionare articulatiei nu au fost legate de gradul de regenerare al cartilajului obsert artroscopic doi ani mai tarziu.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor