mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni articulare
Index » Boli ale sistemului imun » Afectiuni articulare
» Artritele fungice

Artritele fungice







Fungii reprezinta o cauza rara de artrita mono articulara cronica. Infectiile articulare granulo-matoase cu fungi endemici dimorfi Coccidioides immitis, Blastomyces dermatitidis si (mai rar) Histoplasma capsulatum se produc pe cale hematogena sau prin extensie directa de la leziunile osoase la persoanele cu boala diseminata. Afectarea articulara este o complicatie putin obisnuita a sporotrichosei (infectie cu Sporothrix schenckii) printre gradinari sau alte persoane care lucreaza cu solul sau unele te ca cele din genul sphagnum. Sporotrichoza este de sase ori mai frecnta la barbati, iar alcoolismul sau alte conditii debilitante reprezinta un risc pentru infectii poliarticulare.


Infectia cu Candida intereseaza o singura articulatie, de obicei genunchiul, soldul sau umerii si este produsa in urma procedurilor chirurgicale, a injectiilor intraarticulare sau pe cale hematogena (la bolnavii critici, cu boli debilitante ca diabetul zaharat sau insuficienta hepatica sau renala sau la cei care primesc tratament imunosupresor). Infectia cu Candida la cei ce folosesc droguri intranoase intereseaza tipic coloana rtebrala, articulatiile sacroiliace sau alte articulatii fibrocar-tilaginoase. Cazurile rare de artrita datorata speciei Aspergillus, Cryptococcus neoformans, Pseudallescheria boydii sunt produse tot prin inoculare directa sau diseminare hematogena a infectiei la persoanele imunocompromise.


Lichidul sinovial in artritele fungice contine de obicei 10.000 pana la 40.000 de celule/^1, dintre care aproximativ 70% sunt neutrofile. Frotiurile si culturile din tesutul sinovial confirma deseori diagnosticul de artrita fungica atunci cand studierea lichidului sinovial da rezultate negati. Tratamentul consta in drenajul si lavajul articulatiei si administrarea sistemica a amfotericinei B, fluconazolului sau itraconazolului (alegerea drogului depinzand de specia implicata). Doza si durata tratamentului sunt aceleasi ca pentru boala diseminata. Instilatiile intraarticulare de amfotericina B au fost folosite ca supliment pentru terapia intranoasa.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor