mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni renale tubulointerstitiale
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Afectiuni renale tubulointerstitiale
» Nefropatia saturnina

Nefropatia saturninaIntoxicatia cu plumb poate produce o boala tubulointerstitiala renala cronica. Copin care ingera in mod repetat vopsele pe baza de plumb pot dezvolta starea renala ca adultii. Expunerea ocupationala semnificativa poate aparea in dirse situatii: la locul de munca unde metale sau vopsele ce contin plumb se infierbanta la temperaturi crescute, ca de exemplu in fabricile de baterii, otelarii, santiere. O alta cauza de intoxicatie cu plumb este consumul de alcool distilat ilegal in dispoziti construite din radiatoare de automobile. Expunerea la plumbul din mediul inconjurator, in special in regiunile industriale, poate fi destul de puternica pentru a produce modificari ale functiei renale.
Procesele de transport tubular amplifica acumularea plumbului in celulele renale, mai ales in tubul contort proximal, conducand la degenerare celulara, tumefactie mitocondriala si incluziuni eozinofilice intranucleare bogate in plumb. In plus fata de degenerarea si atrofia tubulara, nefropatia saturnina este asociata si cu modificari ischemice ale glome-rulilor, fibroza adnticei arteriolelor renale mici si insule de cicatrizare corticala. in final rinichii devin atrofiei. Excretia urinara de plumb, pigmenti biliari si precursori porfirinici ca acidul 5 aminolevulinic, coproporfirina si urobilinogenul poate fi crescuta. Pacientii cu nefropatie saturnina cronica prezinta in mod caracteristic hiperuricemie, o consecinta a reabsorbtiei crescute a uratilor filtrati. Artrita gutoasa acuta (asa-numita guta saturnina) survine la aproximativ 50% din pacientii cu nefropatie saturnina, in contrast cu alte forme de insuficienta renala cronica in care guta de novo este rara ( si modulul 344). Hipertensiunea este de asemenea o complicatie. De aceea, la orice pacient cu insuficienta renala lent progresiva, rinichi atrofiei, guta si hipertensiune diagnosticul de intoxicatie cu plumb trebuie luat in consideratie. Trasaturile intoxicatiei acute cu plumb (colica abdominala, anemie, neuropatie periferica si encefalopatie) sunt in mod obisnuit absente.


Diagnosticul poate fi suspectat prin descoperirea unor niluri serice crescute de plumb. Totusi, deoarece nilurile sanguine se poate sa nu fie crescute chiar in prezenta unei incarcaturi toxice de plumb in tot organismul, dozarea excretiei de plumb dupa o perfuzie cu un agent chelator ca edetatul disodic monocalcic este un indicator mai fiabil al expunerii la plumb. Excretia urinara de plumb de mai mult de 0,6 mg/zi indica intoxicatie manifesta sau potentiala.

TRATAMENT
Tratamentul include scoaterea pacientului din mediul cu plumb si sporirea excretiei cu ajutorul agentilor chelatori, ca de exemplu edetatul disodic de calciu.


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor