mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni renale tubulointerstitiale
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Afectiuni renale tubulointerstitiale
» Nefropatia hipokalemica

Nefropatia hipokalemica







Modificari ale structurii si functiei renale survin frecvent la pacientii cu hipokalemie moderata sau severa ce dureaza de mai multe saptamani. Din punct de vedere histopatologic, celulele epiteliale renale contin frecvent numeroase cuole, mai ales in tubul contort proximal. Glomerulii sunt de dimensiuni reduse si pot deveni sclerotici. Nu se stie in ce masura deficitul prelungit sau repetat de potasiu determina fibroza, cicatrizare si atrofie tubulointerstitiala ireversibila. Pierderea capacitatii de concentrare urinara etse defectul functional cel mai frecvent intalnit si este datorat, cel putin partial, functionarii defectuoase a sistemului de multiplicare in contra-curent. La acest defect poate concura si rata crescuta de sinteza a prostaglandinelor. Nicturia, poliuria si polidipsia sunt frecvent intalnite la pacientii cu depletie cronica de potasiu. Polidipsia este probabil datorata atat tulburarii capacitatii de concentrare renala, cat si unei afectari primare a mecanismului setei, care se crede ca ar fi o trasatura frecventa a depletiei cronice de potasiu. Pacientii cu nefropatie hipokalemica pot avea o susceptibilitate crescuta pentru dezvoltarea unei pielonefrite. Examenul de urina nu rele nici o anomalie, cu exceptia unei proteinurii usoare. Creatinina si ureea sanguine raman de obicei in limite normale.



TRATAMENT
Tratamentul trebuie indreptat spre reincarcarea depozitelor de potasiu ale organismului si corectarea procesului primar responsabil de pierderea de potasiu. Odata cu corectarea deficitului de potasiu anomaliile renale functionale si histologice dispar de obicei, desi capacitatea de concentrare urinara maxima se poate sa nu revina la normal timp de mai multe luni.
Toxine meolice diverse Oxalatul urinar derit din meolismul glicinei si, intr-o masura riabila, din oxalatul ingerat se poate depozita sub forma de cristale insolubile intratubulare de oxalat de calciu si sa determine leziuni tubulointerstitiale cronice la pacientii cu forme ereditare sau dobandite de hiperoxalurie. Cistinoza si boala Fabry sunt alte boli ereditare de depozitare ce afecteaza tubii si interstitiul renal ( modulele 275, 278 si 279).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor