mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni renale tubulointerstitiale
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Afectiuni renale tubulointerstitiale
» Nefrotoxine diverse

Nefrotoxine diverse







Utilizarea sarurilor de litiu pentru boala maniaco-depresiva a fost asociata cu poliurie si polidipsie cauzate de boala tubulointerstitiala. Exista doar rare raportari de cazuri cu insuficienta renala cronica atribuibila acestui agent. in orice caz, functia renala trebuie supragheata la pacientii ce iau acest medicament si trebuie luate anumite
precautii daca litiul este utilizat la pacienti cu o potentiala boala renala.
Ciclosporina, un agent imunosupresor, provoaca atat leziuni renale acute, cat si cronice. Leziunea acuta si utilizarea ciclo-sporinei in transt sunt discutate in modulul 272. Leziunea cronica este caracterizata printr-o scadere progresiva a RFG cu proteinurie usoara si hipertensiune arteriala. Hiperkalemia este o complicatie relativ frecnta si se datoreaza in parte rezistentei tubulare la aldosteron. Hipomagnezemia datorata pierderilor urinare de magneziu este mai putin frecnta, dar poate provoca hipocalcemie. Modificarile histologice ale tesutului renal cuprind fibroza interstitiala parcelara si atrofia tubulara. in plus, vascularizatia intrarenala prezinta frecnt hialinoza, precum si glomerulo scleroza focala si segmentara in egala masura. Fibroza poate fi rezultatul cresterii productiei de colagen renal indusa de ciclosporina. Mediatorii vasocon-strictori cum este angiotensina II sau vasocontrictia insasi pot juca un rol in toxicitatea cronica a ciclosporinei. La pacientii care primesc acest medicament pentru transt renal, rejetul cronic si recurenta bolii primare pot coincide cu leziunea cronica indusa de ciclosporina, iar diferentierea acestora pe baza elementelor clinice poate fi dificila. Reducerea dozei pare a ameliora fibroza renala indusa de ciclosporina, dar poate creste riscul rejetului si pierderii grefei. Doza optima de ciclosporina in transtul renal ramane controrsata. in plus, tratamentul hipertensiunii arteriale asociate poate reduce afectarea renala.


Multi agenti care conduc de obicei la insuficienta renala acuta sunt capabili sa produca si afectare tubulointerstitiala ( modulul 270). Acestia sunt reprezentati de antibiotice (aminoglicozide, amfotericina B), substantele de contrast de uz radiologie, dirse hidrocarburi (tetraclorura de carbon) si metale grele (mercur, cadmiu si bismut).


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor