mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valvulopatii
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Valvulopatii
» Tratament

Tratament







La adolescentii asimptomatici cu boala valvulara mitrala sunt importante profilaxia cu penicilina a infectiilor cu streptococ beta-hemolitic (modulul 236) si profilaxia endocar-ditei infectioase (modulul 126). La pacientii simptomatici, se obtine o oarecare ameliorare de obicei prin restrictia aportului de sodiu si diuretice orale in doze de intretinere. Glicozizii digitalici nu modifica hemodinamica si de obicei nu sunt utili pacientilor cu stenoza pura si ritm sinusal, dar ei sunt necesari pentru rarirea ritmului ntricular la pacientii cu fibrilatie atriala. La pacientii cu fibrilatie atriala sau flutter, atunci cand glicozizii cardiaci nu controleaza suficient ritmul ntricular, pot fi adaugate doze mici de beta-blocante (de exemplu, atenolol 25-50 mg/zi). Hemoptizia este tratata prin masuri destinate sa diminue presiunea noasa pulmonara, incluzand repausul la pat, pozitia sezand, restrictia de sare si diureticele. Anticoagulantele vor fi administrate pentru cel putin un an la pacientii cu SM care au prezentat embolii sistemice si/sau pulmonare, si continuu la cei cu fibrilatie atriala.


La un pacient a carui SM nu este suficient de sera pentru a autoriza tratamentul chirurgical sau valvuloplastia cu balon, daca fibrilatia atriala este de data relativ recenta, este indicata resilirea ritmului sinusal, farmacologic sau prin soc electric sincronizat. De obicei, aceasta va fi realizata dupa 3 saptamani de tratament cu anticoagulante. Conrsia in ritm sinusal este rareori utila la pacientii cu SM sera, in special la cei al caror atriu stang este mult marit sau a caror fibrilatie atriala a fost prezenta pentru mai mult de un an, intrucat renirea la fibrilatia atriala este obisnuita.
Valvulotomia mitrala Daca nu exista o contraindicatie speciala, valvulotomia mitrala este indicata la pacientul simptomatic cu SM pura, a carui orificiu eficient este mai mic de aproximativ 1,0 cm2. De obicei, interntia nu determina numai ameliorarea simptomatica si hemodinamica remarcabila, ci si prelungirea supravietuirii. in cazurile necomplicate, mortalitatea operatorie este mai mica de 2%. Cu toate acestea, nu exista nici o dovada ca tratamentul chirurgical amelioreaza prognosticul pacientilor cu deteriorare functionala usoara sau absenta. De aceea, daca nu a existat embolie sistemica recurenta, valvulotomia nu este recomandata la pacientii care sunt complet asimptomatici, indiferent de aspectele hemodinamice. Atunci cand ameliorarea simptomatica dupa valvulotomie este neinsemnata, se poate concluziona ca procedeul a fost ineficient, s-a produs insuficienta mitrala sau au fost prezente boala miocardiaca sau valvulara asociata. Recurenta simptomelor la cativa ani dupa ceea ce a parut a fi un rezultat initial satisfacator se datoreaza de obicei unei valvulotomii inadecvate, dar pot fi responsabile si alte leziuni valvulare, restenozarea vali mitrale sau o combinatie a acestor situatii. Mai mult de jumatate din totalul pacientilor supusi valvulotomiei mitrale necesita reinterntie in urmatorii 10 ani. La pacienta gravida cu SM, daca se constata congestie pulmonara in ciuda tratamentului medical intensiv, trebuie efectuat tratament chirurgical.


O interntie pe cord deschis utilizand bypass-ul cardio-pulmonar este de obicei preferabila comisurotomiei pe cord inchis. Pe langa deschiderea comisurilor valvulare, sunt importante desfacerea oricarei fuzionari subvalvulare a muschilor papilari si a cordajelor tendinoase, indepartarea trombilor atriali si indepartarea depozitelor mari de calciu, ameliorand astfel functia valvulara. Valva poate fi inlocuita cu o proteza la pacientii la care este asociata insuficienta mitrala importanta, valva a fost ser deformata prin manipulari operatorii anterioare sau operatia nu poate ameliora semnificativ functia vali, intrucat mortalitatea intraoperatorie in cazul inlocurii vali mitrale este inca de aproximativ 4% si exista complicatii pe termen lung ale inlocuirii valvulare, pacientii la care evaluarea preoperatorie sugereaza posibilitatea necesitatii inlocuirii valvulare ar trebui operati numai daca prezinta stenoza mitrala critica, adica un orificiu < 0,6 cm2/m2 suprafata corporala si sunt in clasa III NYHA, adica simptomatici la activitatea obisnuita, in ciuda tratamentului medical optim. Supravietuirea totala la 10 ani dupa inlocuire valvulara este de aproximativ 65%. Prognosticul pe termen lung este mai prost la pacientii mai in varsta si la cei cu invaliditati pronuntate si scadere marcata a indexului cardiac preoperator


Valvuloplastia percutanata cu balon

Este o alternativa la valvulotomia mitrala chirurgicala pentru pacientii cu stenoza mitrala reumatismala pura sau predominanta. Pacientii tineri, fara calcificari sau ingrosari valvulare extinse si fara deformare subvalvulara, sunt cei mai buni candidati pentru acest procedeu; in cazul lor, rezultatele se apropie de cele ale valvuloplastiei chirurgicale. Ea este folositoare in special la femeile gravide, dar poate fi utilizata de asemenea la pacientii mai varstnici cu deformare valvulara sera si afectiuni extracardiace gra, care au sanse operatorii scazute (ura 245-7).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor