Sarcoamele
renale primitive sunt rare, cuprinzand 1-3% din totalitatea tumorilor renale maligne. Se intalnesc mai frecvent la pacientii de sex masculin, aflati in al 5-lea deceniu de viata. Cele mai frecvente semne si simptome ce determina investigatiile diagnostice sunt reprezentate de dureri lombare sau abdominale si pierderea ponderala. Variantele histologice mai frecvente sunt:
1) Leiomiosarcoamele - reprezinta circa 50% din totalitatea sarcoamelor renale si sunt de doua ori mai frecvente la femei.
2) Fibrosarcoame.
3) Liposarcoame.
4) Hemangiopericitoame.
5) Sarcoame osteogenice.
6) Schwanoame maligne.
Sarcoamele renale isi au originea in tesutul conjunctiv al capsulei organului. Simptomatologia este in mare superpozabila celei a altor mase tumorale renale, cu sublinierea ca au un potential elutiv loco-regional mare si tendinta precoce la metasta-zare la distanta (preferential, in plamani si ficat).
Tratamentul de electie pentru formele localizate consta in nefrectomia radicala. Se citeaza un mare procentaj de recidive loco-regionale. Chimioterapia, incluzand doxorubicina, dacarbazina (DTIC) si ciclo-fosfamida da rezultate modeste, raspunsurile farabile fiind partiale si de scurta durata.