mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile cailor biliare extrahepatice
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Tumorile cailor biliare extrahepatice
» Tumorile veziculei biliare - tumori benigne

Tumorile veziculei biliare - tumori benigne





Tumori benigne


Anatomie patologica

Tumorile benigne ale culei biliare sunt foarte rare. Daca se face abstractie de o serie de formatiuni pseudotumorale cu frecventa apreciabila cum sunt polipul colesterinic, polipul inflamator, adenomiomatoza, heterotipiile (gastrica, pancrea-tica etc), tumorile benigne propriu-zise de cula
biliara au o frecventa apreciata sub 5% in cadrul tumorilor culei biliare (11,12).
Din punct de vedere microscopic, tumorile benigne sunt de obicei de origine epiteliala (adenomul, papilomul) si mult mai rar de origine mezen-chimatoasa (lipom, leiomiom, hemangiom etc). Macroscopic au dimensiuni mici, sunt rotunde, bine delimitate, sesile sau pediculate.
Adenomul, cea mai frecventa tumora benigna, nu are o localizare preferentiala, poate fi sesil sau pediculat, cu suprafata neteda, iar structural este format din elemente glandulare uneori cu dilatatii chistice. Este frecvent asociat litiazei biliare. Ma-lignizarea este posibila.
Papilomul este sesil sau pediculat, unic sau multiplu, fiind format dintr-un ax conjunctivq-vascular acoperit de celule columnare sau cubice. in papiloamele culei \"biliare pot fi rareori gasite zone de car-cinom in situ. Papilomul cular, in forma sa multipla, se poate dezlta in cadrul unei papilomatoze difuze a cailor biliare intra si extrahepatice, entitate cunoscuta pentru potentialul sau malign.

loul clinicIn majoritatea cazurilor, tumorile benigne ale culei biliare sunt asimptomatice, ele fiind descoperite in mod intamplator, fie postoperator pe piesele de colecistectomie facute de obicei pentru o litiaza culara, fie cu ocazia unui examen ecografic sau radiologie (colecistografie). in rarele cazuri simptomatice ele pot genera o suferinta de tip dispeptic biliar sau chiar dureroasa.

Tratament
Colecistectomia este indicata in cazul coexistentei unei suferinte clinice. Cand tumorile benigne sunt o descoperire intamplatoare a examenului ecografic sau colecistografie la un bolnav fara o suferinta biliara evidenta, majoritatea autorilor recomanda o urmarire ecografica periodica (6 luni) indicand colecistectomia doar in cazul aparitiei unor modificari de imagine ecografica (lum, numar) (11, 12, 15).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor