mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cancerul sanului
Index » Patologia chirurgicala a sanului » Cancerul sanului
» Forme clinice

Forme clinice







Cea mai frecventa forma de manifestare a cancerului mamar este aparitia unei tumori la nivelul sanului care netratata evolueaza local si la distanta, in afara acestor cazuri obisnuite exista forme clinice particulare care pun uneori probleme de diagnostic.
1. Cancerul mamar nepalpabil (infraclinic). Tumora este de dimensiuni foarte mici, ceea ce face ca examenul clinic sa nu o poata pune in edenta. Autori americani l-au denumit si cancerul mamar minimal.(3)
Descoperirea lui se face mamografic in cadrul screening-u\\u\\ sau intamplator. Acest diagnostic precoce permite efectuarea unui tratament conservator


si asigura un procent ridicat de ndecare. Pentru localizarea tumorii sunt necesare tehnici speciale. Localizarea poate fi efectuata sub control ecografic sau mamografie simpla sau cu stereotaxie. Astfel, se poate introduce in proximitate leziunii, substanta colorata care nu difuzeaza sau un izotop radioactiv, sau ac cu mandren metalic. Metoda folosind izotop radioactiv este mai dificila si necesita un echipament deosebit.
2. Boala et a sanului. Este o forma rara de cancer mamar, aproximativ 2-3% din totalul carci-noamelor mamare. Apare mai frecvent la femeile peste 40 de ani si evolutia este lenta. Se caracterizeaza prin prurit, eritem si apoi ulceratie mamelonara. Periodic ulceratia se acopera de scuame, ceea ce da falsa impresie de ndecare.(19)
Are originea in celulele epiteliului canalelor galactofore de calibru mare si este caracterizata de prezenta celulelor et care sunt voluminoase cu citoplasma palida si cromatina dispusa in grunji grosi.
Histiogeneza acestui tip de cancer a suscitat controverse detasandu-se doua ipoteze. Prima ipoteza sustine ca boala ar fi de natura epidermica si ca celulele et ar apare ca urmarea unui proces degenerativ ce duce la instalarea unei neoplazii epidermice, in prezent aceasta ipoteza este abandonata in favoarea unei teorii conform careia tumorige-neza este situata in canalele galactofore, boala extinzandu-se prin invazia in tegumente.


Argumentele sunt de ordin imunohistochimic.

Acest tip de cancer este considerat de unii autori ca boala a tegumentului (mai ales de dermatologi) in timp ce majoritatea oncologilor o considera un cancer al canalelor galactofore. Poate imbraca 3 forme clinice:
. leziune limitata la mamelon si areola fara tumora in san;
. tumora a sanului fara leziunea mamelonara; diagosticul se pune numai dupa examenul histopa-tologic al tumorii;


. leziune areola si mamelon asociata cu tumora mamara.\'

Cand leziunea este limitata numai la mamelon boala se clasifica in treapta de Tis (carcinom in situ), cand este prezenta si tumora mamara atunci clasificarea tine seama de caracteristicile tumorii.
Uneori poate sa apara scurgerea mamelonara sanghinolenta. Invazia ganglionara axilara este relativ frecventa. Este usor confundata cu dermatita ceea ce intarzie instituirea unui tratament corect.

3. Cancerul mamar ocult cu debut axilar este o forma rara, sub 1% din totalul cancerelor mamare. Se caracterizeaza prin absenta tumorii mamare si frecventa adenopatiilor axilare. Diagnosticul este adesea dificil, deoarece o metastaza intr-un ganglion axilar poate avea punctul de plecare intr-un alt cancer decat cel mamar.
4. Cancerul medular si cancerul coloid au caracteristicile unor tumori benigne, ceea ce poate sa determine erori de diagnostic.
5. Cancerul multicentric se caracterizeaza prin existenta mai multor localizari diseminate in glanda mamara. in prezenta unei tumori mamare este obligatorie examinarea clinica si paraclinica cu atentie a intregii glande mamare si a prelungirilor sale. Tumorile sunt de dimensiuni variabile si evolutia este in general grava.
6. Cancerul evolutiv. Se caracterizeaza prin cresterea rapida a tumorii. Este un cancer agresiv si nu are indicatie initiala chirurgicala. Diagnosticul se pune prin anamneza.


7. Mastita acuta carcinomatoasa (cancerul mamar inflamator). Este forma cea mai grava de cancer mamar caracterizat prin fenomene inflamatorii care la debut pot fi limitate, dar care ulterior cuprind in intregime sanul. Nu exista tumora palpabila ci doar cresterea consistentei sanului. Determina foarte precoce metastaze ganglionare si sistemice.
Diagnosticul de certitudine se pune prin biopsie renale in cursul i.r.a." class="alin2">punctie cu ac fin in zona cea mai densa a sanului, iar daca examenul citologic nu este concludent se recomanda axilotomie cu biopsie ganglionara. Daca si aceasta este neconcludenta se practica biopsie cutanata in-cizionala.
8. Schirul mamar. Apare mult mai frecvent la varste inaintate. Se caracterizeaza printr-o evolutie lent progresiva si determina retractia tegumentelor perilezionale, ajungand pana la retractia globala a sanului.
9. Cancerul mamar asociat cu sarcina. Desi s-a afirmat ca aceasta forma de cancer este foarte rara, in cazuistica I.O.B. "Prof. Dr. Alex. Trestio-reanu\", exista un numar important de cazuri. Am intalnit acest cancer si la femei foarte tinere 23-25 de ani. Diagnosticul este in general usor de pus, supraetuirea la 10 ani este numai de 33%, iar recidivele si bilateralizarea sunt mai frecvente.
10. Cancerul mamar bilateral reprezinta 7% din totalul cancerelor mamare. Poate fi concomitent cand bilateralitatea se constata la mai putin de 1 an de la diagnosticul primului cancer sau succesiv. Daca
ambele cancere sunt in stadiul I, prognosticul bolii nu se agraveaza datorita bilateralitatii. Daca unul din cancere este mai avansat decat stadiul I, prognosticul este mai grav decat in cancerul unilateral cu acelasi stadiu. Stadializarea se face separat pentru fiecare san in parte.-
11. Cancerul in cuirasa. Se manifesta prin ingro-sarea si indurarea tegumentelor sanului care dau aspectul de platosa cu puncte rosii olacee diseminate. Prin extensie prinde axila, regiunea contola-terala si supraclaculara. (11)
12. Carcinomul teleangiectatic. Este o proliferare maligna caracterizata prin confluarea unor noduli vasculari, cu vase deosebit de dilatate pline cu celule canceroase, situati superficial in epiderm. Vasele sunt atat sangne cat si limfatice.
Acesti noduli sunt purpurii si prin confluare determina o zona indurata de culoare rosiatica ce poate sa cuprinda intregul san.
13. Cancerul mamar la barbat. Este mult mai rar decat la femeie si reprezinta sub 1% din totalitatea cancerelor la barbat. Incidenta lui a inceput sa fie mai mare, iar conform studiilor din I.O.B. "Prof. Dr. Alex. Trestioreanu\", prognosticul nu este mai grav decat la femeie cu conditia sa fie corect tratat. Se recunosc ca implicate in etiologia lui tulburari hormonale, sindromul de insilitate cromozomiala, sindromul Klinefelter, traumatismele locale si expunerea la radiatii ionizante si ultraolete.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a sanului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai