mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Cancerul sanului
Index » Patologia chirurgicala a sanului » Cancerul sanului
» Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical


Share



Mastectomia radicala (operatia Halsted). Tehnica este bine cunoscuta de majoritatea chirurgilor, oferind avantaje in privinta evidarii ganglionare axilare si asigurand cel mai bine ridicarea complexului fascial si a tesutului limfogangiionar interpectoral. Are insa si dezavantajul unor sechele mai sere, mai ales daca se practica dupa radioterapie. Bratul gros, determinat de edemul cronic, ajunge in unele cazuri la dimensiuni monstruoase, imposibil de prevazut, chiar in conditiile unei tehnici ireprosabile. Impotenta functionala a membrului corespunzator este de diferite grade, aspectul inestetic, si plexalgiile sunt de asemenea sechele suparatoare pentru bolna. (4,7,13)In caz de asociere a radioterapiei, radionecrozele pot fi extinse la grilajul costal, foarte greu de tratat. De asemenea, radiodistrofiile tardi axilare si ale peretelui toracic sunt mai frecnte cand s-a practicat aceasta interntie.
Operatia Halsted isi propune indepartarea in bloc a sanului, a muschilor pectorali si a tesutului limfogangiionar axilar.In ceea ce priste tehnica propriu-zisa sunt de amintit doar cateva notiuni, deoarece ea este bine codificata in tratatele clasice de tehnica chirurgicala:
a. Pozitia bolnai in decubit dorsal, cu bratul in abductie de 90 de grade.
b. Incizia tegumentului trebuie facuta la circa 4-5 cm in afara limitelor macroscopice ale tumorii, transrsala sau oblica, fara clasica prelungire pe brat care, prin incrucisarea pachetului vasculo-ner-vos, duce la cicatrice inestetica cu unele implicatii functionale, incizia practicata de Halsted si corectata de altii.
c. Disectia lambourilor cutanate trebuie sa fie facuta extracapsular, de preferat cu bisturiul electric, urmarind insertia cutanata a ligamentelor Cooper. In felule acesta se evita devascularizarea lambourilor cutanate si in acelasi timp se extirpa grasimea subcutanata in bloc cu fasciile de la clavicula la dreptul abdominal, si de la linia mediana (medio-sternala) pana la merginea externa a muschiului marelui dorsal.
d. Se decoleaza tesutul grasos si glandular din regiunea subclaviculara si toracica, punandu-se in evidenta muschiul marele pectoral, pastrandu-se fasciculul subclavicular al acestuia, pentru a proteja pachetul vasculo-nervos axilar. Muschiul pectoral se sectioneaza in lungul fibrelor sale, avand grija sa nu fie ranita na cefalica. Ligaturarea acesteia poate contribui la favorizarea aparitiei bratului gros.
Pediculul marelui pectoral va fi ligaturat, iar tesutul limfogangiionar situat intre cei doi muschi si mai ales la nilul pediculului va fi disecat si trimis separat pentru examen histopatologic (grupul IV ganglionar).
e. Odata marele pectoral sectionat, se pune in evidenta micul pectoral. Pentru a putea examina ganglionii axilari pe grupe, se insaileaza grasimea axilara cu fire de ata sau catgut, paralel cu marginile micului pectoral.
f. Se sectioneaza tendonul micului pectoral si ligamentul suspensor al axilei si in felul acesta axila este larg deschisa.
g. Se incepe evidarea ganglionara de la varful axilei, continuand in lungul nei, cu minutiozitate, extirpand toate grupele ganglionare regionale cu punerea in evidenta a nervului Charles-Bell si a nervului scapular posterior (subcapular). Lezarea acestor nervi poate sa duca la modificari ale dinamicii respiratorii prin paralizia muschiului marele dintat sau la atrofia marelui dorsal, avand drept consecinta infirmitatea cunoscuta sub denumirea de "scapula aliata\".
La sfarsitul interntiei, ganglionii sunt separati de chirurg pe baza reperelor de ata puse in timpul disectiei si sunt trimisi laboratorului de anatomie patologica, pe grupe. Se controleaza atent hemo-staza si se instituie drenajul aspirativ cu tuburi de material plastic.
h. Se sutureaza tegumentul, care nu trebuie sa fie in mare tensiune. La nevoie se poate recurge la acoperirea defectului de substanta cu o grefa libera de piele.
. mastectomia Halsted are in prezent indicatii restranse numai pentru cazurile cu extensie la muschii pectorali sau invazia masiva a axilei.

Mastectomia tip Patey
Acest procedeu urmareste sa execute o mastec-tomie cu intentie de radicalitate, care consta in ridicarea sanului bolnav impreuna cu fascia anterioara a muschiului mare pectoral si tesutul limfo-ganglio-nar axilar, suprimand micul pectoral, dar conservand muschiul marele pectoral.
Interntia denumita si mastectomie radicala modificata. Are avantajul ca prin pastrarea muschiului mare pectoral, functionalitatea bratului este mai buna, aspectul estetic se schimba mai putin, iar iradierea postoperatorie se face in conditii de securitate mai mare decat dupa operatia Halsted. Are insa dezevantajul ca nu permite o evidare la fel de larga ca in operatia Halsted a tesutului limfo-gan-glionar interpectoral, fara primejdia de a leza pachetul vasculo-nervos al marelui pectoral.
Elemente tehnice caracteristice ar putea fi schitate astfel:
a. Dupa pregatirea lambourilor cutanate se procedeaza la decolarea fetei posterioare a glandei, impreuna cu fascia muschiului mare pectoral. Ajungand cu disectia la marginea libera a acestui muschi, apare in plaga fascia clavico-copectorala, care se extirpa in bloc, incluzand si ligamentul suspensor al axilei.
b. Se evidentiaza micul pectoral prin indepartarea cu val a marelui pectoral si se sectioneaza insertia coracoidiana, avand grija sa nu se lezeze na axilara.
c. Se trece la ablatia tesutului limfo-ganglionar axilar, de asemenea pe spatii ganglionare si se desinsera micul pectoral de pe torace.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a sanului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai