mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cancerul sanului
Index » Patologia chirurgicala a sanului » Cancerul sanului
» Radioterapia

Radioterapia





In prezent se foloseste aparatura cu energii inalte (cobaltroane sau acceleratoare liniare). Iradierea se aplica fie preoperator fie postoperator doza medie fiind de 45-50 Gy pe volumul tinta (glanda mamara sau peretele toracic, ganglionii mamari interni, ganglionii axilari, ganglionii supra si subclaviculari). in cancerul sanului se mai poate utiliza curieterapia in-terstitiala care foloseste fire de Ir192 radioactiv, plasate in patul tumoral sau supraimpresia (suplimentarea) dozei cu un fascicul de electroni. Radioterapia
este o componenta esentiala a tratamentului conservator al cancerului mamar. Controlul local eficient al bolii nu poate fi obtinut decat asociind iradierea chirurgiei limitate (care conserva sanul).


CHIMIOTERAPIA

Poate fi:
. adjuvanta, consolidand rezultatele obtinute dupa interntia chirurgicala si/sau radioterapie;
. neoadjuvanta in tumorile avansate sau in tumori mici dar agresi;(17)


. paliativa.

Drogurile cele mai eficiente sunt Doxorubicina si analogii sai, 5FU, Ciclofosfamida, Methotrexatul, alcaloizii de vinca si Cisplatinul. De regula se fac asocieri cum sunt: CMF - Ciclofosfamida + 5FU + Methotrexat; FAC - Adriamicina + 5FU + Ciclofosfamida. La acestea se adauga ca achizitii recente: taxani, Nalbina, Etoposidul si Idarubicina.

HORMONOTERAPIAIn cancerul mamar manipularea hormonala tine seama de statusul hormonal, de receptorii pentru estrogeni si progesteron. in premenopauza pentru tumorile hormonodependente (receptori +) se realizeaza inhibitie ovariana chirurgicala sau radiologica. Se mai poate incerca o castrare medicala cu ago-nisti de LH-RH (Zoladex) care este insa tranzitorie.
Se mai folosesc antiestrogenii (Tamoxifenul) care blocheaza receptorii hormonali. Este un produs bine tolerat si se recomanda administrarea lui pe o durata de cel putin 2 ani. Antiaromatazele (aminoglu-tetimida) blocheaza sinteza estrogenilor si corticoi-zilor de substitutie cu Predison. Progestatile de sinteza (Farlutal, Magace) sunt utilizati in tratamentul metastazelor osoase.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a sanului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai