mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tulburarile hematopoiezei
Index » Oncologie si hematologie » Tulburarile hematopoiezei
» Micromediul hematopoietic

Micromediul hematopoietic





Maduva osoasa are o arhitectura organizata si structurata in interiorul careia exista relatii stranse intre micromediul cu rol de reglare si celulele hemopoietice primitive. Unitatile formatoare de colonii splenice (CFU-S), caracterizate de o proliferare mai rapida, se gasesc mai aproape de suprafata osului, in timp ce celulele CFU-S mai primitive, cu ciclu lent, se gasesc mai aproape de axul central al osului. De aici se poate trage concluzia ca exista efecte pozitionale specifice, acestea fiind determinate si mentinute de produse ale micromediului. In acest micromediu sunt incluse adipocite, celule fibroblastoide si celule reticulo-endoteliale, cum sunt macrofagele si limfocitele de tip T ( ura 105-2). Rolul in vo sau chiar prezenta fiecarui tip de celula in micromediul medular nu este clar.
Dovada faptului ca celulele stern se leaga de stroma medulara rezulta din experimente cu culturi de maduva osoasa de lunga durata in tro, care au aratat ca precursorii in curs de maturare si celulele diferentiate finale exista in maduva sub forma de celule non-aderente, in timp ce celulele stern si precursorii primiti se leaga strans de stroma medulara. De asemenea, agregatele de stroma si de celule hematopoietice izolate din maduva osoasa recent extrasa sunt bogate in celule hematopoietice primitive. Exprimarea diferita a moleculelor de adeziune celulara joaca un rol major in contactul intercelular dintre celulele hematopoietice si stroma medulara. Anticorpii anti-CD44 suprima limfo- si mielopoieza in culturile de maduva osoasa de lunga durata, fara sa aiba vreun efect aparent asupra formarii stromei medulare. De asemenea, anticorpii impotriva moleculei de adeziune vasculara 1, prezenta pe celulele stromei, sau impotriva ligandului sau VLA-4, prezent pe celulele stern, interfereaza interactiunea intercelulara si determina eliberarea celulelor stern din stroma medulara. Alte interactiuni de adezitate sunt mediate de receptorii citokinelor, care leaga in mod specific citokine asociate membranei celulare, cum este factorul de stimulare a celulelor stern sau liganzii extrace-lulari legati de matrice [proteoglicanii, care pot lega factorul de stimulare a coloniilor (CSF) granulocito-macrofagic GM); fibronectina care leaga factorul de crestere beta (Transforming Growth Factor-beta - TGFbeta)]. Componentele matricei extra-celulare includ numeroase tipuri de colagen, laminina, fibronectina, hemonectina si numerosi proteoglicani. Proteinele din matricea extracelulara pot si ele sa indeplineasca rolul de molecule de adeziune. Multitudinea acestor interactiuni de adeziune sugereaza importanta lor fiziologica in procesul de reglare a hematopoiezei. Procesele care determina mentinerea celulelor stern in stare latenta, reinnoirea lor sau angajarea pe o linie specifica de diferentiere nu sunt bine intelese. Probabil ca atat factori intrinseci, cat si factori extrinseci contribuie la aceste procese.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor