mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Enterocolita ulcero-necrotica la copil
Index » Neurochirurgie » Enterocolita ulcero-necrotica la copil
» Rolul cocainei

Rolul cocainei


Share

Relatia cauzala intre consumul de cocaina de catre mama si EUN este nesigura.
Mecanismele posibile includ: reducerea fluxului sangvin uterin, care determina hipoxie fetala, tahicardie si hipertensiune. Insuficienta placentara cronica poate determina intarzierea cresterii uterine si modificarea fluxului sangvin in tractul gastro-intesti-nal.
Dirsele rapoarte din mari centre urbane nu au aratat o crestere a incidentei EUN la copii cocaino-pozitivi, alte rapoarte au aratat o crestere semnificativa la copii cu greutate foarte mica (800 g) expusi cocainei.
Rezultatele acestea sunt contradictorii; putem declara ca abuzul matern de cocaina trebuie probabil considerat ca un "nou factor de risc\" in dezvoltarea EUN.EUN POSTOPERATORIE LA NOU-NASCUT Sl SUGAR

EUN postoperatorie a fost semnalata la bolnavi operati pentru corectarea unor defecte congenitale cardiace utilizand bypass-u\\ cardio-pulmonar, hipo-termia profunda si oprirea circulatiei.
Prima comunicare dateaza din anul 1980; incidenta EUN postoperatorii nu este recunoscuta de toti autorii. O intarziere a aplicarii tratamentului poate conduce insa la un rezultat fatal.In patologia EUN apar si alte anomalii introduse ca "noi factori de risc\", astfel:
- atrezia intestinala cu aspect de "mar decojit\";


- gastroschizisul.

PATOGENIE


Patogenia EUN este inca necunoscuta.

Teoria cea mai hiculata este aceea ca stresul perinatal duce la o ischemie circulatorie selectiva, demonstrata experimental prin utilizarea de izotopi la purcei asfixiati neo-natal.
Alaturi de asfixie au fost implicati si alti factori: hipoxia, stressul la frig, alte stari cu inducere de circulatie incetinita (sangerare vaginala materna, sindrom de hipervascozitate, catetere pentru artera si na ombilicala, transfuzii).
Aceste stari determina la nil de ultrastructura o trombocitoza capilara in intestinul animalelor de experienta.


ANATOMO-PATOLOGIE

Una dintre cele mai recente modificari intalnite in enterocolita ulcero-necrotica este lezarea stratului mucos al peretelui intestinal, care poate sa evolueze catre ulceratia mucoasei.


Pneumatoza intestinala - element important radiologie in EUN - poate sa implice atat submucoasa cat si subseroasa. Daca boala evolueaza, lichidul ascitic sau chiar peritonita purulenta pot sa fie observate.
Procesul de necroza poate conduce in final la perforatie intestinala.
Intestinul are o evolutie care conduce catre aspectul gangrenos, iar acest aspect poate fi repartizat de asa natura incat sa existe frecnt zone implicate la nil de ileon si colon alternand cu zone neafectate.
Exista de asemenea arii de hemoragie intramu-rala recent instalate, situate pe partea antimezos-tenica a intestinului care pot fi alaturi cu procesul de gangrena al intestinului (. 1, 2, 3).Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor