mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ecografia
Index » Explorari moderne in chirurgie » Ecografia
» Carcinoamele rectale

Carcinoamele rectale







Cel mai important beneficiu al acestei explorari consta in posibilitatea de stadializare a categoriei T preoperator (. 27). Corelarea intre stadializarea T preoperatorie prin EES si stadializarea postoperatorie riaza in diferite statistici intre 78 si 92%. in schimb, pentru stadializarea N sensitivitatea EES abia depaseste procentul de 80%. Aceste facilitati oferite de EES impun tot mai mult metoda in bilantul diagnostic preoperator de silire a rezecabilitatii, CT si IRM devenind necesare numai in situatia unor tumori foarte voluminoase si cu extensie larga. Principala utilitate o are in eluarea tumorilor localizate in treimea inferioara a rectului, rezultatele sale orientand chirurgul spre prezerrea sau nu a sfincterului (conserrea sa pentru tumorile T^) si silind daca este sau nu necesara radioterapia preoperatorie (acesta este indicata pentru stadiile T3 -T4 sau NJ. O alta indicatie a EES este in controlul dezvoltarii recidivelor locale precoce (semnalizate de cresterea titrului markerilor tumorali in ser) care se incepe dupa o luna postoperator.



Tehnica este greta, totusi, de np.cle urnite: stenozele stranse care impiedica trecerea recto-scopului si folosirea unor instrumente rigide care nu permit examinarea leziunilor cu localizare rectala inalta.
Carcinoamele se evidentiaza ca zone hipoeco-gene in grosimea peretelui, cu extensie circumfe-rentiala si transparietala mai mult sau mai putin importanta. Recidivele locale apar ca ingrosari hipo-ecogene localizate intra- sau extramural, reactiile inflamatorii sau desmoide locale putand da rezultate fals pozitive.


Tumorile viloase

Tumorile dezvoltate in paturile superficiale sunt cu siguranta benigne. Degenerarea maligna a tumorilor viloase este dificil de sesizat prin EES deoarece nu prezinta aspecte ultrasonografice caracteristice, dar inzia muscularei la baza tumorii poate ridica suspiciunea unei transformari carcinomatoase.


Tumorile submucoase

Sunt tumori rare, dintre acestea leiomiomul si carcinoidul prezentand aspecte specifice la EES, care evidentiaza localizarea lor submucoasa si exclude prezenta unui proces compresiv extrinsec.


Procesele inflamatorii

Cel mai frecvent, pot fi evidentiate fistulele, ulceratiile si abcesele, care apar ecogenice ca urmare a aerului continut in interior. Orientarea conduitei operatorii in functie de relatia dintre procesul inflamator si muschiul ridicator anal poate fi mai bine formulata prin rezonanta magnetica nucleara.


Litiaza coledociana

Prin ecografia conventionala pot fi vizualizati calculii localizati in coledoc, "namolul\" intracole-docian, calculii mici si mobili putand fi evidentiati chiar fara prezenta conului de umbra posterior. in schimb, calculii inclati la nivel ampular si diverticulii dezvoltati juxtapapilar sunt mai greu obserti si pot ridica probleme de diagnostic diferential.


In litiaza migratorie, EES poate evidentia in-grosarea peretelui in partea distala a CBP, secundara colangitei determinata de obstructia temporara, precum si aspectul hipoecogen al papilei inflamate prin pasajul calculului /calculilor la acest nivel.
EES are o specificitate de 100% si o sensitivi-tate de 95% in identificarea calculilor coledocieni, chiar si in cazurile in care CBP nu pare dilatata (situatie in care tehnica este net mai eficace decat ct). Valoarea predicti a EES\'este de 97%, cea mai loroasa indicatie a sa fiind in cazurile in care datele clinice si ecografia conventionala orienteaza diagnosticul spre litiaza coledociana, evitand practicarea colangio-pancreatografiei retrograde endoscopice (deseori insotita de complicatii), singurele alternative terapeutice fiind sfincterotomia sau interventia chirurgicala.

Colangiocarcinomul coledocian
Tumora se evidentiaza ca o masa hipoecogena dezvoltata din canalul biliar, care apare dilatat in amonte. Pentru carcinoamele de la nivelul ligamentului hepatoduodenal, EES evidentiaza masa tumo-rala si rapoartele sale cu structurile sculare invecinate si jonctiunea cu cisticul, ceea ce ajuta la aprecierea inziei carcinomatoase a selor si ganglionilor limfatici. Diagnosticul diferential intre tumorile cu punct de pornire din portiunea intra-pancreatica a canalului biliar si tumorile pancreatice este mai dificil de realizat. EES este indicata, de asemenea, in aprecierea rezecabilitatii colangio-carcinoamelor hilare in functie de starea cailor biliare si de inzia tumorala sculara.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Explorari moderne in chirurgie:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai