Apar in variate localizari in functie de tipul interventiei. Abcesele subfrenice drepte nu depasesc in inaltime convexitatea Ficatului (diagnostic diferential cu ascitele maligne septate si colectiile hepatice subcapsulare) si raman localizate datorita barierei create de ligamentului falciform care impiedica trecerea puroiului spre stanga. Uneori,
abcesele subfrenice se pot insoti de formarea unei colectii pleurale prin contiguitate. Explorarea ecografica este facilitata de sectiunile intercostale, mai ales atunci cand colectiile sunt luminoase. in detectarea colectiilor postcolecistectomie (biloma) ecografia este foarte utila (. 25).
Colectiile postoperatorii au un continut clar (bila, continut intestinal, limfa, sange, urina), sunt sono-transparente si se formeaza in recesusurile peritoneale. Diagnosticul de precizie al continutului acestor colectii poate fi precizat numai prin
punctia cu ac fin. Colectiile biliare (biloma) pot migra. Ecografia are, de asemenea, un rol bine determinat in identificarea corpilor straini postoperatori (mese, comprese etc.) descriind o imagine neta de umbra acustica, fixa la examenele repetate. in prezent, recunoasterea ecografica a acestor corpi straini este facilitata prin folosirea intraoperator a unor materiale moi marcate cu fir radioopac.
Pentru toate colectiile postoperatorii decizia terapeutica este instituirea drenajului, ecografia inter-ventionala fiind deosebit de importanta prin plasarea cateterelor pentru lavaj, drenaj, aspiratie; o metoda alternativa este plasarea a doua catetere pentru lavajul continuu. Ultrasonografia permite monitorizarea elutiei acestor colectii.