mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ecografia
Index » Explorari moderne in chirurgie » Ecografia
» Ecografia intraoperatorie

Ecografia intraoperatorie







Ecografia intraoperatorie (EIO) a reusit sa patrunda in ultimii ani in chirurgie datorita acuratetei, sigurantei, rapiditatii de obtinere a imaginilor pe care le ofera aceasta metoda si, nu in ultimul rand, posibilitatii de a executa unele gesturi chirurgicale sub control ecografic.
Ecografia intraoperatorie a fost propusa la inceputul deceniului al saselea. Initial se realiza in modul Aputandu-se zualiza calculi renali (Schlegel, 1961), calculi biliari intracanaliculari (Hayashi - 1962, Knight - 1963, Eiseman - 1965). Ecografia in modul B a inceput sa se efectueze abia din 1977, cand Cook raporteaza rezultatele metodei in zualizarea calculilor renali; mai tarziu s-au publicat si alte rezultate prind eficienta ecografiei in modul B in edentierea tumorilor hepatice (Makuuchi, 1979) sau in localizarea calculilor biliari (Lane & Sigel, 1979), urmate ulterior de introducerea metodei in neurochirurgie (Rubin - 1980, Shkolnik - 1981), in studiul paratiroidelor si a tumorilor mici insulare pancreatice (Sigel - 1981, Lane - 1982), in chirurgia cardiaca (Sahn, 1982), vasculara si pancreatica.


Ultimele doua decenii au adus adevarate performante in ecografia intraoperatorie in modul B prin dezvoltarea tehnologiei care permite la ora actuala explorarea de acuratete a tiroidei, paratiroidei, sanului, vaselor sau altor structuri superficiale asupra carora metoda da imagini de o inalta rezolutie. in 1983, Ohta & colab. descriu o noua metoda care avea sa revolutioneze explorarea chirurgicala - ecografia perla-paroscopica, tehnica ce si-a castigat rapid adepti si si-a dovedit avantajele in examinarea patologiei intraabdominale (ficat, arborele biliar, pancreas).In prezent, EIO utilizeaza scannere (liniare sau sectoriale) ce lucreaza in modul B si transductori de inalta frecventa (5-l0 MHz). Utilizarea unei frecvente inalte creste puterea de rezolutie, in schimb scade distanta de penetrare, de aceea in mod frecvent se foloseste o frecventa de 7,5 MHz care ofera o distanta de penetrare de circa 6-8 cm, suficienta pentru a decela calculi biliari cu diametru de pana la 1 mm, tumori cu diametru de 3-4 mm, formatiuni chistice de 1-2 mm si leziuni vasculare de 1-2 mm.
Sonda exploratorie a ecografului, plata sau cilindrica, trebuie sa fie de dimensiuni mici pentru a permite manipularea sa in cursul examinarii intra-abdominale.
Explorarea Doppler color in modul B ofera o harta colorata a circulatiei sangelui, chiar in sectoarele cu o velocitate de 4-5 mm/sec; in functie de directia fluxului sangn fata de transductor culoarea va fi albastra sau rosie, mai stralucitoare sau mai pala in raport cu velocitatea. Avantajele metodei in chirurgia generala constau in posibilitatea de detectie si de localizare a unor vase de calibru mic ce nu pot fi identificate prin ecografia in modul B, edentierea vaselor sangne din interiorul unor arii hiperecogene, examinarea raporturilor unor formatiuni tumorale cu structurile vasculare vecine, aprecierea reluarii irigatiei sangne a unor organe postoperator; coroborata cu ecografia perlaparoscopica poate diferentia rapid canalele biliare de vasele din jur (artera hepatica).


Aplicatiile ecografiei intraoperatorii. Pentru tumorile hepatice primare sau secundare (mai ales pentru metastazele colorectale) EIO poate sili rezeca-bilitatea si orienta spre cea mai corecta tactica operatorie. De asemenea, metoda ofera date despre formatiunile tumorale, care nu pot fi obtinute prin tehnicile imagistice preoperatorii sau prin alte investigatii intraoperatorii (inspectie, palpare): extensia procesului malign la venele porta si hepatica, existenta de trombi tumorali intravasculari, prezenta unui carcinom hepatocelular de mici dimensiuni pe un ficat cirotic, detectie mai fina a metastazelor intrahepatice.
EIO isi gaseste o alta utilitate in edentierea abceselor sau formatiunilor chistice hepatice. De asemenea, un important avantaj il constituie posibilitatea de ghidaj ecografic a plasarii acului (utilizat pentru biopsie, aspirarea catatilor, cateterizarea cailor biliare, injectarea unor substante de contrast), executiei unor tratamente locale in tumorile hepatice (crioterapie) sau practicarii unor tehnici moderne de rezectie hepatica.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Explorari moderne in chirurgie:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai