Frecvent apare ca o infiltratie difuza, cu ingrosare ecogenica submucoasa (a celui de-al doilea strat) peste 5 mm, interesand toata grosimea peretelui, cu ecogenicitate difuza. Tipul burjonat (nodular) poate avea un aspect asemanator cu adenocarcinomul gastric si invadeaza toata grosimea peretelui si structurile invecinate. Limfoamele ulcerate se insotese de infiltratii hipoecogene sau de mase ori noduli submucosi. Nodulii limfatici pot fi zualizati peri-gastric ca formatiuni rotunde si cu ecogenicitate similara cu a leziunii primare gastrice. Rezecabilitatea este silita prin evaluarea preoperatorie a EES care permite aprecierea invaziei submucoasei, a regiunii celiace si/sau a pancreasului.
Tumorile gastrice submucoase
Leiomiomul apare cu o structura hipoecogena omogena, cu marginile netede, uneori cu aspect lobular sau fascicular in interior ori cu necroza centrala. Tumora este localizata in interiorul muscularei proprii (al patrulea strat ecogenic), dar diferentierea dintre leiomiom si stratul caruia ii apartine nu este usoara. Daca se edentiaza doar trei straturi eco-genice intre
tumora si lumen este cu mare probabilitate vorba despre o tumora dezvoltata in patura musculara si se exclude originea extragastrica.
Leiomioblastomul este localizat, de asemenea, in stratul muscular si prezinta o structura hipoecogenica omogena asemanatoare leiomiomului, de care se diferentiaza prin dimensiunile mai mari si marginile slab delimitate. Mai pot fi observate: necroza centrala care produce o catate cu ecostructura anecogenica sau complexa, calcificari, infiltratia peretelui, aspect ulcerat al tumorii.
Schwannomul apare ca o formatiune tumorala hipoecogena omogena, cu marginile netede, localizata in stratul muscular. Deseori mucoasa poate prezenta o ulceratie care dene hiperecogena atunci cand contine aer.
Lipomul, mai rar edentiat la nivelul stomacului, se prezinta ca o formatiune hiperecogena cu sediul in stratul mijlociu submucos. Neurofibromul, de asemenea rar intalnit, apare tot ca o tumora hiperecogena, dar are o consistenta mai ferma (rezistenta la apasarea cu balonul fibroscopului) decat a lipomului, de care este in acest mod diferentiat.
Metastazele tumorale dezvoltate intraparietal apar ca formatiuni nodulare localizate in submucoasa, fara caracteristici ultrasonice deosebite, insotite frecvent de invazie transmurala maligna. Diagnosticul este precizat prin examenul histopatologic al piesei de biopsie.
Prin EES, polipii adenomatosi sunt zualizati ca mici
tumori nodulare ecogenice, .dezvoltate din straturile superficiale, cu straturile profunde intacte (e-
dentiate posterior de polipi). Diagnosticul de certitudine si inlaturarea suspiciunii unui carcinom superficial se realizeaza prin examenul anatomopatologic al piesei de biopsie.