Primele aplicatii ale ultrasunetelor se gasesc in perioada anilor \'40, in medicina fiind introduse abia in anii 70, dupa descoperirea scalei gri si a ecografiei in timp real; aparatura a fost perfectionata continuu, s-au miniaturizat trans-ductorii, iar prin introducerea ecografiei Doppier color aceasta explorare a cunoscut o extindere fara precedent.
Cea mai importanta piesa a unui ecograf este transductorul care emite fascicule de ultrasunete cu durata de 1 ms si la interle de 1 ms intre ele (sau riabile intre 100 si 250 ms, in functie de adancimea de penetrare, in imaginile in timp real).
Unitatea de masura a ultrasunetelor este ciclu/ sec, iar frecventa se masoara in Hz (1 Hz reprezinta o vibratie a unui cristal intr-o secunda). Banda de frecventa obisnuit utilizata este 1-30 Hz. Cel mai frecvent se lucreaza cu 2, 3; 3,5 si mai ales cu 5 si 7,5 Hz. Undele vor penetra mai putin daca rezolutia este crescuta prin cresterea frecventei.
Totodata, transductorul indeplineste si rolul de receptor al ecourilor la zona de interfata acustica, rezultate prin traversarea tesuturilor de catre fasciculul de ultrasunete.
Ecourile pot fi vizualizate cu ajutorul unui tub catodic, fie sub forma de deflectii (modul A), fie sub forma de semnale (spoturi) luminoase (modul B). Imaginea finala este data de sumarea semnalelor luminoase obtinute prin trecerea transductorului de-a lungul regiunii examinate intr-un fix.
Ecografele moderne ofera imagini in dinamica, imagini ce sunt construite concomitent cu deplasarea transductorului in sectiunea dorita, acest fapt datoran-du-se unei memorii digitale rapide de stocare a informatiilor. Pentru a reduce reflectia ecourilor in campul vizual, intre transductor si membrana de contact a sondei exploratorii este interpus un strat de lichid de impedanta acustica.
Transductorul are rolul de a converti curentul electric in unde sonore si invers. Exista doua mari grupe de transductoare: cu sistem mecanic (rotatorii sau oscilante), cele mai folosite si cu sistem electric. Se folosesc transductori cu retele liniare, cu retele inelare, transductori in concordanta de faza, sonde intra-corporeale (transrectale, transginale, transesofa-giene, intrasculare) si intraoperatorii.
Ultrasonografia foloseste ca principiu teoria piezo-electrica care demonstreaza ca
ultrasunetele apar ca rezultat al modificarii formei unor cristale sub actiunea campului electric; ultrasunetele orientate spre aceste cristale creeaza impulsuri electrice.