mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Tomografia computerizata
Index » Explorari moderne in chirurgie » Tomografia computerizata
» Interpretarea imaginilor in irm

Tomografia computerizata


Este metoda imagistica care utilizeaza un computer pentru a obtine imagini tomografice axiale plecand de la masuratori ale transmisiei razelor X prin corpul uman. Cu ajutorul unei tehnici matematice speciale, numita "reconstructie", computerul transforma aceste masuratori intr-o imagine digitala, reprezentarea bidimensionala a unei structuri tridimensionale, sectiunea prin corpul uman (6, 8, 10). Principiul metodei: absorbtia este principala cauza de atenuare a razelor X la trecerea prin corpul uman, iar aceasta, la randul sau, este direct proportionala cu numarul atomic si densitatea in electroni a tesutului investigat. Acest proces fizic poate fi exprimat printr-o ecuatie matematica care stabileste relatia dintre intensitatea fasciculului incident, cel care intra in tesuturi si intensitatea fasciculului de transmisie, cel care iese din tesuturi. Atenuarea va fi mai mare in tesuturile dense, in os de exemplu, fata de cea care are loc in plaman sau chiar in tesuturile moi. Altfel spus, formarea imaginilor in CT se bazeaza pe faptul ca tesuturile atenueaza diferit razele X, iar imaginea in sine este o "harta" a distributiei spatiale a capacitatii de absorbtie a radiatiilor. in timpul unei rotatii se realizeaza un numar foarte mare de masuratori individuale, din mai multe directii, pentru fiecare punct material din sectiunea examinata, iar calculatorul realizeaza pentru fiecare sectiune o "harta" a valorilor de atenuare lineara a tesuturilor examinate. Volumul de tesut examinat este ipotetic impartit in volume egale, elemente de volum numite voxe/-i. Imaginea CT afisata pe un monitor TV sau copiata pe un suport material este reprezentarea bidimensionala a sectiunii anatomice. Respectandu-se distributia spatiala, fiecarui voxel ii corespunde un element de imagine, numit pixel. Fiecarui pixel i se atribuie un ton de gri sau stralucire, de la albul intens pana la negru saturat, in functie de atenuarea masurata in voxe/-ul corespunzator. Astfel, un pixel care corespunde unui voxel cu atenuare mare (de exemplu os) va fi alb intens (stralucitor), iar cel care corespunde aerului aflat natural sau in mod patologic in tesuturi va fi negru saturat (intunecat). Tesutul adipos atenueaza fasciculul de raze X mai putin decat o face apa, deci pixel-\ corespunzatori au un ton de gri apropiat de negai.

Share

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  SectiuniExplorari moderne in chirurgie:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai