mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ecografia
Index » Explorari moderne in chirurgie » Ecografia
» Ecografia laparoscopica

Ecografia laparoscopica







Extinsa pentru explorarea diferitelor organe intra-abdominale, laparoscopia a inregistrat progrese deosebite; calculii din CBP, nodulii limfatici, tumorile hepatice sau pancreatice nu pot fi percepute insa tactil in chirurgia laparoscopica, incapacitate care limiteaza beneficiile diagnostice si terapeutice ale metodei. Ecografia laparoscopica tinde sa restranga aceste limite si, pe cat posibil, sa obtina o sensitivitate apropiata palparii manuale din chirurgia deschisa.
Cunoasterea metodei si aplicarea ei de catre chirurgi pot ameliora foarte mult performantele procedurilor laparoscopice, inclusiv in utilizarea acestora pentru stadializarea tumorilor sau diagnosticul unor afectiuni ce nu poate fi silit pe alta cale. Ultra-sonografia de inalta rezolutie introdusa in laparoscopia standard permite explorarea in suprafata si in profunzime, ca si in chirurgia clasica, dupa acumularea unei anumite experiente. ativ cu ultraso-nografia transabdominala conventionala, ultrasono-grafia de contact plaseaza direct transductorul pe organ, fara ca imaginea sa treaca prin tesuturi interpuse.


Pentru prima data, in 1960, autorii japonezi au raportat folosirea cu succes a unui transductor la-paroscopic tip A pentru a evidentia un cancer de vezicula biliara pe o vezicula litiazica, urmati apoi de Loock, in 1974. Dupa 1983., tehnica a castigat teren in centrele specializate, astfel incat ecografia laparoscopica si, mai ales, intraoperatorie sunt considerate indispensabile in practica chirurgicala.
Fara discutie, laparoscoapele actuale, care incorporeaza modelul B, in miscare, dau imagini mai usor interpreile. Aceasta generatie de ecolaparoscoape arata leziuni mici intrahepatice care nu pot fi zute prin ecografia transabdominala standard.
Practic, sub anestezie generala se introduc doua trocare de 10 mm, unul supraombilical si unul in hipocondrul drept. Dupa explorarea completa a cavitatii abdominale, transductorul laparoscopic se introduce prin trocarul ombilical sau prin cel din hipocondrul drept putand palpa tumori sau structuri normale, dupa indepartarea marelui epiploon si a anselor intestinale.
Se incepe prin explorarea sistematica a ficatului. Chirurgii familiarizati cu segmentarea descrisa de Couinaud pot identifica cu usurinta ramurile venelor suprahepatice mai mari, care merg intre lobi si segmente si ramurile venei porte, care merg central intrasegmentar, cu exceptia portiunii ascendente a ramului portal stang; vena porta este intotdeauna insotita de capsula Glisson care da imagini hiper-ecogene, ceea ce o diferentiaza de venele suprahepatice care au pereti subtiri imperceptibili. Ramul port stang merge anterior lobului caudat; identificarea venei porte in hilul ficatului este cheia evidentierii sistemului extrahepatic biliar. CBP este situata anterior de vena porta, are pereti ecogeni, calibrul sau nu riaza in timpul respiratiei, putand fi usor urmarita in parenchimul hepatic. Se exploreaza apoi structurile hilare asezand transductorul deasupra lobului patrat, evidentiindu-se CBP, artera hepatica proprie si vena porta, structuri paralele cu vena ca inferioara de care sunt despartite prin lobul caudat.
Canalul hepato-coledoc nepulsatil se identifica usor, diametrul sau depasind 10 mm in obstructiile biliare joase. Endoprotezele si aerobilia pot da imagini false. Vena porta se identifica prin structura laminara a fluxului venos, in timp ce artera hepatica este mica si pulsatila. Identificarea facila a acestor structuri se face cu ajutorul ecografului Doppler. cula biliara este identificata usor ca pozitie, grosimea peretelui, numarul si marimea eventualilor calculi.

Odata identificate canalul coledoc si vena porta vor fi urmarite caudal spre prima portiune a duodenului si capul pancreasului; diametrul antero-posterior al capului pancreasului nu este mai mare de 2,5 cm. Pancreasul fi examinat sectionandu-l pe axul sau longitudinal si transversal prin schimbarea pozitiei transductorului in alte trocare si prin rotatia sa.


Pentru a realiza ecografia se trece scannerul printr-un trocarde 10 mm, subxifoidian sau subcostal drept ori prin trocarul ombilical. Examinarea CBP se face de contact si necesita apozitia buna a transductorului. Vena porta este un punct de reper important pentru identificarea canalului hepatic comun la toate nivelele. Un contact acustic mai bun poate fi realizat prin reducerea partiala a pneumoperitoneului, ceea ce scadea unghiul de contact al transductorului trecut prin trocarul ombilical, asezadu-l astfel paralel cu CBP. Irigatia salina efectuata pentr-un cateter de colangiografie introdus in canalul cistic poate ajuta la identificarea portiunii intrahepatice a CBP prin distensie pe un duet colabat.
Patologia frecvent identificata inainte de colecis-tectomie este reprezentata de calculii coledocieni, formatiuni ecogene, cu con de umbra posterior. Noroiul din CBP este mai usor vizibil ecografic. Spre deosebire de colangiografia perlaparoscopica, ecografia laparoscopica poate fi facuta la toti bolnavii, inclusiv in sarcina. Portiunea intrapancreatica a CBP si ampula Vater sunt foarte greu de vizualizat la pacientii obezi sau cu pancreatita. ativ cu ERCP, ecografia laparoscopica poate fi inferioara colangio-grafiei endoscopice, mai ales dupa sfincterotomia endoscopica, datorita aerului care se afla in calea biliara.In timp ce diagnosticul ecografic pentru stadia-lizarea tumorilor de colecist este facil, identificarea tumorilor CBP este dificila. Colangiocarcinomul coledocului se suspecteaza atunci cand exista o formatiune care ocupa spatiu in lumenul caii biliare, cu ecouri care se diferentiaza de cele ale litiazei; in aceste cazuri trebuie sa se scaneze ficatul si limfaticele regionale si sa se faca biopsia ganglionilor limfatici suspecti. Ganglionii limfatici maligni sunt obisnuit rotunzi, hipoecogeni, in timp ce nodulii inflamatori sunt oli, cu ecouri interne. Stadializarea ecografica perlaparoscopica este utila in aprecierea operabilitatii unor leziuni si ofera informatii aditionale care nu s-au obtinut preoperator. in stadializarea tu-
morilor, imaginile negative prin ecografie perlaparoscopica sunt importante in ificarea chirurgiei definitive.
Leziunile hepatice pot fi clasificate in difuze sau localizate, chistice sau -solide, unice sau multiple. Chisturile hepatice benigne sunt hipoecogene sau anecogene, cu un perete foarte fin si bine delimitat; lasa o intarire de ecou atunci cand razele trec prin centrul lor; in general, sunt rotunde sau olare, cu pereti ascutiti, fara ecouri in interior sau cu ecouri fine hipoecogene si omogene. Abcesele au aspecte riabile in functie de stadiu; pot fi chistice sau solide, peretii sunt subtiri, exista interfata cu fluidul, septuri interne sau bride.
Adenoamele hepatice sau hiperplazia nodulara focala sunt similare si nespecifice, pot fi izoecogene, hipo- sau hiperecogene. Uneori poate apare o scleroza centrala sugesti pentru hiperplazia nodulara focala. Un angiom este bine definit, omogen, hipoeco-gen. Leziunile mai mari pot fi heterogene, cu hipoeco-genitate centrala. Hemangiomul poate apare hipoeco-gen intr-un ficat steatozic. Carcinoamele hepatoce-lulare mai mici (


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Explorari moderne in chirurgie:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai