mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Infectii intestinale cu protozoare si tricomonaza
Index » Boli infectioase » Infectii intestinale cu protozoare si tricomonaza
» Trypanosoma equtperdum - tripanosoma cruzi (schizotrypanum cruzi)

Trypanosoma equtperdum - tripanosoma cruzi (schizotrypanum cruzi)




Produce la cai boala denumita "durina" sau "boala imperecherii". Se transmite direct, prin contactul sexual, fara gazda intermediara. Este raspandita mai ales in tarile din bazinul mediteranean, dar si in Europa Centrala (si in tara noastra), in America de Nord .



Trypanosoma cruzy este o forma aparte de tripanosoma. Produce la om "boala Chagas", o parazitoza intalnita in America de Sud (Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile) si mai rar in America Centrala.

Rezervorul natural al parazitului este reprezentat de tatu (Tatus nomcinclus), pisica, caini, guzgani, rozatoare, la care parazitoza este asimptomatica. In sangele acestor gazde Trypanosoma cruzi are corp zlt, talia mijlocie, de 15-20 um lungime, extremitatea posterioara efilata, un nucleu central si un blefaroplast mare. Se gaseste si in sangele uman si in dirse celule: celulele glandulare, conjuncti, endoteliale, fibre musculare, hematii, miocard. Cand este endocelulara, Trypanosoma cruzi are o forma amastigota, tip "leishmania", rotunjita, cu flagel foarte scurt, fara membrana ondulanta si dimensiuni mici, de 2-3um. in celule se inmulteste asexuat, prin schizogonie repetata (de aici numele de Schizotrypanum). Celula parazitata se sparge si parazitul ajunge din nou in sange, unde ia treptat forma trypomastigota, de 15-20 urn [26].



Vectorii sunt reprezentati de purece si mai ales de dirse specii de plosite (Rhodnius prolixus, Triaioma megistus, infestans, sordida; Panstrongylus megistus), la care Trypanosoma cruzi exista sub forma promastigota (leptomonas) in stomac; forma epimastigota (forma crithidia) in intestinul mijlociu si forma trypomastigota, "metaciclica infectioasa" in intestinul posterior. Aceasta forma este depusa pe piele, odata cu dejectiile [26].

Contaminarea umana se produce frecnt pe cale transcutana: parazitii patrund prin orificiul rezultat prin intepatura ctorului sau prin leziunile de grataj. Pot strabate activ mucoasele: bucala, nazala si in special mucoasa conjuncti vala, unde ajung prin mainile persoanelor parazitate cu dejectiile ctorului, preluate in cursul gratajului. Este posibila si contaminarea prin transfuzii de sange parazitat, si contaminarea transplacentara, care conduce frecnt la infectie congenitala.



Tipareste Trimite prin email



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024