Produce la cai boala denumita "durina" sau "boala imperecherii". Se transmite direct, prin contactul sexual, fara gazda intermediara. Este raspandita mai ales in tarile din bazinul mediteranean, dar si in Europa Centrala (si in tara noastra), in America de Nord .
Trypanosoma cruzy este o forma aparte de tripanosoma. Produce la om "boala Chagas", o parazitoza intalnita in America de Sud (Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile) si mai rar in America Centrala.
Rezervorul natural al parazitului este reprezentat de tatu (Tatus nomcinclus), pisica, caini, guzgani, rozatoare, la care parazitoza este asimptomatica. In sangele acestor gazde Trypanosoma cruzi are corp zlt, talia mijlocie, de 15-20 um lungime, extremitatea posterioara efilata, un nucleu central si un blefaroplast mare. Se gaseste si in sangele uman si in dirse celule: celulele glandulare, conjuncti, endoteliale, fibre musculare, hematii, miocard. Cand este endocelulara, Trypanosoma cruzi are o forma amastigota, tip "leishmania", rotunjita, cu flagel foarte scurt, fara membrana ondulanta si dimensiuni mici, de 2-3um. in celule se inmulteste asexuat, prin schizogonie repetata (de aici numele de Schizotrypanum). Celula parazitata se sparge si parazitul ajunge din nou in sange, unde ia treptat forma trypomastigota, de 15-20 urn [26].
Vectorii sunt reprezentati de purece si mai ales de dirse specii de plosite (Rhodnius prolixus, Triaioma megistus, infestans, sordida; Panstrongylus megistus), la care Trypanosoma cruzi exista sub forma promastigota (leptomonas) in stomac; forma epimastigota (forma crithidia) in intestinul mijlociu si forma trypomastigota, "metaciclica infectioasa" in intestinul posterior. Aceasta forma este depusa pe piele, odata cu dejectiile [26].
Contaminarea umana se produce frecnt pe cale transcutana: parazitii patrund prin orificiul rezultat prin intepatura ctorului sau prin leziunile de grataj. Pot strabate activ mucoasele: bucala, nazala si in special mucoasa conjuncti vala, unde ajung prin mainile persoanelor parazitate cu dejectiile ctorului, preluate in cursul gratajului. Este posibila si contaminarea prin transfuzii de sange parazitat, si contaminarea transplacentara, care conduce frecnt la infectie congenitala.