Microsporidia este un protozoar ce formeaza spori, cu parazitism intracelular obligatoriu, despre care se stie ca infecteaza multe animale. Recent au fost recunoscute drept cauza a bolii la om, si in special ca patogeni oportunisti la persoanele cu SIDA. Microsporidile sunt membrii ai unei increngaturi distincte, Microspora, care contine o multime de genuri si sute de specii. Variatele microsporii sunt diferentiate prin ciclurile lor biologice de dezvoltare, caracteristicile ultrastruc-turale si (mai recent) prin taxonomia moleculara bazata pe ARN-ul ribozomal. Ciclurile biologice complexe ale microorganismelor au ca rezultat productia de spori infectiosi. In mod curent sunt recunoscute sase genuri ale microsporidiei - Encephalitozoon, Pleistophora, Nosema, Vittaforma, Septata si Enterocytozoon - ca si cauze ale bolii umane; al saptelea gen-Microsporidium, care include microorganisme cu un statut taxonomic incert -determina, de asemenea, bo ala la o ameni. Desi unele micro sporidii sunt, probabil, o cauza frecventa de infectii autolimitate sau asimptomatice la pacientii imunocompetenti, se cunosc putine despre modul de dobandire a micro sporidiozei.
Microsporidioza este mai frecventa la pacientii cu SIDA, mai putin frecventa la pacientii cu alte tipuri de imunodeficiente si rara la gazdele imunocompetente. La pacientii cu SIDA,
infectiile cu Enterocytozoon bieneusi si Encephalitozoon (anterior Septata) intestinalis sunt recunoscute tot mai des drept cauza de
diaree cronica si emaciere; aceste infectii sunt demonstrate la 10- 40% din pacientii cu diaree cronica. Ambele microorganisme au fost evidentiate in tractul biliar al pacientilor cu colecistita. E. intestinalis poate, de asemenea, sa disemineze si sa provoace febra, diaree, sinuzita, colangita si bronsiolita. La pacientii cu SIDA, Encephalitozoon hellem a determinat keratoconjunctivita superficiala, ca si sinuzita, boala de tract respirator si infectie diseminata. Miozita determinata de Pleistophora a fost evidentiata la doi pacienti. Nosema, Vittaforma si Microsporidium au determinat keratita stromala asociata cu traumatismele la pacientii imunocompetenti.
Microsporidiile sunt germeni mici, gram-pozitivi ce formeaza spori maturi, avand dimensiuni de 0,5-2 \\im x 1 -4 \\im. Diagnosticul infectiilor cu microsporidii la nivel tisular a necesitat adesea examen prin microscopie electronica, desi sporii intracelulari pot fi vizualizati la microscopul optic cu ajutorul coloratiilor cu hematoxilin-eozina, Giemsa sau coloratii Gram tisulare. Pentru diagnosticul microsporidiozei intestinale, dezvoltarea recenta a coloratiilor cromotrope bazate pe coloratia 2R si Uvitex 2B, sau pe coloratia fluorescenta calcofluor permite decelarea sporilor pe frotiurile din materiile fecale sau din aspiratele duodenale. Tratamentul specific al infectiilor cu microsporidii ramane sa fie silit. in cazul keratocon-junctivitei superficiale determinata de Is. hellem, terapia topica cu suspensie de fumagilin s-a dovedit promitatoare ( modulul 213). in cazul infectiei enterice cu E. bieneusi si E. intestinalis la pacientii infectati cu HI terapia cu albendazol poate fi eficienta ( modulul 213).