mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii determinate de virusuri transmise prin artropode si rozatoare
Index » Boli infectioase » Infectii determinate de virusuri transmise prin artropode si rozatoare
» Febrele hemoragice

Febrele hemoragice







Sindromul febrelor hemoragice virale este o constelatie de trasaturi bazate pe insilitate vasculara si integritate vasculara scazuta. O injurie, directa sau indirecta, asupra microvascu-larizatiei duce la o permeabilitate crescuta (in special cand functiile plachetare sunt diminuate), o distructie reala si hemoragie locala. Presiunea sanguina este scazuta, iar in cazurile severe survine socul. Eritemul cutanat si subfuziunile conjucti-vale sunt anomalii observabile, obisnuite, la examenul circulatiei locale. Hemoragiile sunt inconstante si se crede ca ar fi in majoritatea cazurilor mai degraba un semn de leziuni vasculare diseminate, decat o pierdere de volum sanguin amenintatoare pentru viata. Coagularea intravasculara diseminata este gasita ocazional la oricare pacient grav bolnav cu FH, dar se crede ca apare regulat numai in fazele timpurii ale FH cu sindrom renal, FH Crimeea Congo si poate in unele cazuri de FH data de flavivirusuri. In unele sindroame FH virale, anumite organe pot fi lezate in mod particular, cum sunt rinichii in FH cu sindrom renal, plamanii in sindromul pulmonar al hantavirusurilor, sau ficatul in febra galbena, dar in toate aceste boli, tulburarile circulatorii generalizate au o importanta esentiala.


Patogenia FH este putin inteleasa si variaza in cadrul virusurilor implicate regulat in acest sindrom, care numara mai mult de o duzina. In unele cazuri, lezarea directa a sistemului vascular sau chiar a celulelor parenchimale din organele tinta este importanta, in timp ce in altele se crede ca mediatorii solubili ar juca un rol major. Faza acuta a majoritatii cazurilor de FH este asociata cu replicarea virala in curs si cu viremia. Exceptiile sunt bolile date de hantavirusuri si FH denga/ sindromul de soc denga (FHD/SSD), in care raspunsul imun joaca un rol patogenic major.
Sindroamele de FH incep toate cu febra si mialgii, de obicei cu debut acut. In decurs de cateva zile pacientul se prezinta pentru a primi ingrijiri medicale datorita starii de prostratie din ce in ce mai accentuata, insotita deseori de cefalee severa, ameteli, fotofobie, hiperestezie, dureri abdominale sau toracice, anorexie, greata sau varsaturi si alte tulburari gastrointestinale. Examinarea initiala releva deseori doar un pacient cu boala acuta, cu sufuziuni conjunctivale, sensibilitate la palparea muschilor sau a abdomenului si hipotensiune de granita sau hipotensiune posturala, posibil cu tahicardie. Petesiile (deseori cel mai bine vizualizate in axile), eritemul la nivelul capului si gatului, edemul periorbital si proteinuria sunt obisnuite. Nivelurile de AST sunt de obicei crescute la momentul prezentarii sau la o zi, doua dupa aceea. Hemoconcentratia datorita efractiei vasculare, care este de obicei evidenta, este extrem de marcata in bolile cu hantavirusuri si in FHD/SSD. Pacientii grav bolnavi evolueaza spre simptome mai severe si dezvolta soc si alte leziuni tipice pentru virusul determinant. Socul, sangerarile multifocale si afectarea SNC (encefalopatie, coma, convulsii) sunt toate semne de prognostic prost.


Unul din indiciile majore de diagnostic este calatoria intr-o zona endemica in perioada de incubatie pentru un sindrom dat (elul 200- 4). Cu exceptia infectiilor cu virusurile Seoul, denga si al febrei galbene, care au vectori urbani, calatoria intr-o asezare rurala este deosebit de sugestiva pentru diagnosticul de FH.
Recunoasterea precoce este importanta, datorita necesitatii de terapie specifica virusului si de masuri suportive, incluzand spitalizare prompta, atraumatica, terapie judicioasa cu fluide care ia in calcul permeabilitatea capilara crescuta a pacientului; folosirea de medicamente presoare pentru a mentine presiunea arteriala la nivele ce sustin perfuzia renala, tratamentul infectiilor bacteriene secundare relativ frecvente, inlocuirea factorilor de coagulare si a plachetelor conform indicatiilor si folosirea masurilor de precautie uzuale pentru tratamentul pacientilor cu diateze hemoragice. Coagularea intravasculara diseminata trebuie tratata numai daca se gasesc do de laborator clare care sa-i ateste existenta si daca monitorizarea de laborator a terapiei este fezabila; nu exista beneficii dovedite ale unei asemenea terapii. Datele disponibile sugereaza ca pacientii cu FH au un debit cardiac scazut si vor raspunde deficitar la incarcarea cu fluide care se practica deseori in tratamentul socului asociat cu septicemia bacteriana. Este disponibila o terapie specifica pentru cateva din sindroamele de FH. In plus, cateva din bolile cu care se face diagnosticul diferential malaria, shigheloza, febra tifoida, leptospiroza si bolile ricketsiale - sunt traile si potential letale. ingrijirea incluzand izolarea stricta si alte precautii impotriva infectarii personalului medical si a vizitatorilor sunt indicate in FH, cu exceptia celor datorate hantavirusurilor, febrei galbene, febrei Rift lley si febrei denga.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai