mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Probleme medicale in timpul sarcinii
Index » General » Probleme medicale in timpul sarcinii
» Diabetul zaharat

Diabetul zaharat







In sarcina sunt prezente doua mari stari meolice opuse: infometarea accelerata si rezistenta la insulina. Glucoza sanguina si aminoacizii sunt scazuti, in timp ce acizii grasi liberi din plasma, cetonele si trigliceridele sunt crescuti. Glucoza plasma-tica este cu 0,8-l,1 mmol/1 (15-20 mg/dl) mai scazuta dupa postul nocturn decat la negravide; cand postul dureaza mai mult de 12 h, glucoza plasmatica poate scadea la 2,2-2,5 mmol/1 (40-45 mg/dl), in timp ce nivelurile plasmatice de hidroxibutirat si de acetoacetat cresc pana la lori de doua pana la patru ori mai mari decat la femeile negravide. Ca o consecinta, cetoacidoza apare in lipsa unei hiperglicemii accentuate la diabeticele gravide. Insulina si glucagonul matern nu traverseaza placenta, dar acetoacetatul si beta-hidroxibutiratul sunt rapid transferate si oxidate in creierul si ficatul fetal.


In ciuda necesarului fetal de glucoza, sarcina este de asemenea o stare diabetogena datorita instalarii rezistentei la insulina. Cresterea secretiei mai multor hormoni in sarcina poate fi responsabila de rezistenta la insulina, incluzand aici proges-teronul, estrogenii, prolactina si lactogenul placentar uman.
SARCINA LA FEMEILE CU DIABET ZAHARAT INSULINODEPENDENT SI NONINSULINODEPEN-DENT Sarcina la diabetice este asociata cu o mortalitate perinatala mai mare (3% pana la 5%, fata de 1% pana la 2% la femeile nediabetice) si cu o incidenta mai mare a anomaliilor congenitale (6% pana la 12% fata de 2% pana la 3% la nediabetice). Mentinerea terapuetica sub control a nivelului glucozei, in special in perioada organogenezei, reduce incidenta anomaliilor congenitale. Educatia sanitara trebuie sa accentueze importanta monitorizarii la domiciliu a nivelurilor glucozei si a necesitatii de a ajusta dozele de insulina pentru a mentine glucoza sanguina a jeun la un nivel normal, iar glicemia postprandiala nu mai mare de 7,8 mmol/1 (140 mg/dl). Hemoglobina glicozilata trebuie, de asemenea, monitorizata in timpul sarcinii. Eluarea ultrasonica a fatului trebuie practicata in timpul celui de-al doilea trimestru, iar nivelurile alfa-fetopro-teinei trebuie masurate in saptamana a 20-a pentru a detecta defectele tubului neural.
Femeile cu nefropatie diabetica au o sansa excelenta de a avea o sarcina normala, cu o supravietuire perinatala de aproximativ 90%. La fel ca in cazul altor boli renale, hipertensiunea se poate agra tardiv in sarcina, cu proteinurie crescuta si clearance la creatinina scazut, care reprezinta fie supraadaugarea preeclampsiei, fie o crestere a presiunii glome-rulare. Nu exista nici o doda ca sarcina ar agra nefropatia diabetica, dar ingrijirea femeilor gravide cu nefropatie diabetica necesita participarea obstetricianului experimentat in supravegherea sarcinilor cu risc crescut, a neonatologului, diabeto-logului si a nefrologului. Hipertensiunea trebuie tratata dupa cum a fost descris mai devreme in acest modul.



DIABETUL GESTATIONAL Rezistenta la insulina din sarcina normala poate contribui, de asemenea, la aparitia diabetului gestational la femeile a caror capacitate de secretie a insulinei nu este suficienta pentru a satisface cererea crescuta de insulina din sarcina. Prelenta globala a diabetului gestational este intre 1 % si 3 %. Un motiv important pentru necesitatea de a recunoaste precoce aceasta tulburare este faptul ca, deoarece glucoza traverseaza placenta, aceasta induce secretii fetale excesive de insulina, care, la randul lor, pot produce macrosomie fetala, cresc riscul de traumatism la nastere, determinand necesitatea de a practica operatia cezariana, si de hipoglicemie neonatala.
Nu exista criterii universal acceptate pentru diagnosticul sau pentru screeningul diabetului gestational daca glicemia a jeun este normala. Unii obstetricieni recomanda screeningul "universal\" al tuturor gravidelor cu glicemie a jeun normala intre saptamanile 24 si 28 de sarcina, folosind o incarcare orala cu 50 g de glucoza. Daca nivelul glucozei la 1 h depaseste 7,8 mmol/1 (140 mg/dl) se practica un test oral cu 100 g de glucoza dupa un post nocturn. Diabetul gestational este diagnosticat de oricare doua lori din urmatoarele: 1 h, > 10,5 mmol/1 (> 190 mg/dl); 2 h, > 9,2 mmol/1 (> 165 mg/ dl) si 3 h, > 8,0 mmol/1 (> 145 mg/dl). Dimpotri, Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor recomanda screeningul numai pentru femeile cu risc crescut, adica femeile cu rsta peste 30 de ani, femeile cu copii anteriori macrosomi, malformati sau nascuti morti si cele cu obezitate, hipertensiune sau glicozurie.

TRATAMENT
Diabetul gestational se trateaza cu regim alimentar. Daca glucoza a jeun sau postprandiala raman crescute, trebuie inceput tratamentul cu insulina. Dupa nastere, toleranta la carbohidrati poate reveni la normal, dar la 30% sau mai mult dintre femeile cu diabet gestational se instala un diabet zaharat intr-un interl de 5 ani de la sarcina.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni General:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai